Home » Administratie » Șantierele șoselei de centură și Complex Comercial ”Bârlad Value Center”, în imagini! (Foto+Video)

Șantierele șoselei de centură și Complex Comercial ”Bârlad Value Center”, în imagini! (Foto+Video)

În cursul zilei de joi, 2 septembrie, jurnaliștii bârlădeni au fost invitați de primarul Dumitru Boroș să facă o scurtă vizită pe șantierele a două dintre cele mai importante proiecte pentru comunitatea locală: șoseaua de centură a orașului și complexul comercial ”Bârlad Value Center”, care va găzdui Carrefour, Kaufland și Dedeman.

Lucrările la cele două obiective sunt în plină desfășurare, primul care urmează a fi finalizat fiind complexul comercial, programat a-și deschide porțile pentru 1 Decembrie 2021. Actualmente, stadiul cel mai avansat al lucrărilor poate fi observat la clădirea Carrefour și întreg amplasamentul aferent. Recent, Primăria Bârlad a eliberat avizul pentru racordarea la utilități a ansamblului de clădiri ce va găzdui Carrefour.

Demarată la jumătatea lunii aprilie a.c., cea mai mare investiție privată din Bârlad va da naștere unui așa numit Retail Park – din care vor face parte Dedeman și Carrefour -, cărora li se va adăuga și hipermarketul Kaufland, toate aceste trei entitiăți formând ”Bârlad Value Center”. Acest imens complex comercial va fi amplasat pe o suprafață de aproximativ 9 hectare, pe terenul unor foste hale ale SC Rulmenți SA. Conform proiectului, pe lângă cele trei mari unități comerciale, în cadrul complexului vor mai activa un restaurant, o cafenea, un bar, un pub, spații de fitness și aerobic, locuri de joacă pentru copii, o zonă de recreere și interacțiune socială, spații administrative etc. Se estimează că acest complex comercial va genera aproximativ 900 de locuri de muncă.

În ceea ce privește varianta de ocolire a Bârladului, unul dintre cele mai așteptate obiective din ultimele trei decenii de către bârlădeni, lucrările sunt executate în proporție de peste 32%. Varianta de ocolire a Bârladului va avea o lungime de 11,281 (cu o lățime platformă de 10 metri) și va implica, totodată, construirea a patru poduri, trei pasaje, două intersecții la nivel și două parcări. Licitația organizată de CNAIR pentru execuția lucrărilor a fost câștigată de Asocierea SC Tehnic Asist SRL – SC Concept Infrastrade Logistic SRL Botoșani, iar proiectant este Search Corporation SRL București. Investiția este finanțată prin Programul Operațional Infrastructura Mare (POIM) 2014-2020, iar valoarea totală a contractului de finanțare este de 189.667.269,13 lei, după ce a fost suplimentată la finele lui decembrie 2020 cu mai mult de 3 milioane de lei. Din total, 85% reprezintă contribuțiaUniunii Europene din Fondul European de Dezvoltare Regională (136.514.287,24 lei), iar 15% este cofinanțarea beneficiarului (24.090.756,56 lei).

Șoseaua de centură a Bârladului este unul dintre cele mai așteptate proiecte de către comunitatea locală. Odată cu realizarea acestui proiect, traficul greu (și nu numai) va fi redirecționat pe această variantă de ocolire. Practic, vorbim despre o descongestionare a traficului rutier din Bârlad, care în ultimii ani a devenit din ce în ce mai dens, cu mult peste posibilitățile rețelei stradale a orașului. Nu mai vorbim despre deteriorarea accentuată a rețelei de apă potabilă și canalizare, precum și a străzilor și clădirilor, provocată în mod constant de trepidațiile produse de autovehiculele de mare tonaj ce tranzitează zi și noapte orașul.

 

 

 

About Razvan Calin