Home » Local » Pensia medie din județul Vaslui este de numai 1.313 lei. Speranța bătrânilor este la recalcularea pensiilor

Pensia medie din județul Vaslui este de numai 1.313 lei. Speranța bătrânilor este la recalcularea pensiilor

Pensia medie lunară a pensionarilor de asigurări sociale de stat din județul Vaslui a fost în primul trimestru din 2021 în valoare de 1.313 lei. În aceeași perioadă, s-a înregistrat un număr mediu al pensionarilor de asigurări sociale de stat de 81.384 persoane. Potrivit datelor Direcției Județene de Statistică Vaslui, la un pensionar revin 0,69 salariaţi. La sfârşitul lunii iunie 2021, în judeţul Vaslui s-a înregistrat un număr total de 56.569 salariaţi.

Începând din acest an, Casa Județeană de Pensii (CJP) Vaslui a demarat în forță campania de evaluare a dosarelor de pensie. Evaluarea constă în introducerea datelor din dosarele de pensie într-o aplicație electronică unică, care va cuprinde toate datele stocate în sistem. Sunt introduse în sistem și situațiile unor persoane care au documente referitoare la unele sporuri, dar care nu au fost valorificate. Se preconizează că evaluarea tuturor dosarelor va fi realizat într-un an și jumătate.

Ulterior, în baza noii legi a pensiilor se va putea trece la operațiunea de recalculare. Practic, în acest moment se va pune problema creșterii cuantumului  pensiilor, însă evaluarea dosarelor va permite ca între pensionari să nu mai fie diferențe mari în ceea ce privește valoarea pensiilor încasate.

„Într-o primă fază, instituția noastră va evalua circa 12.000 de dosare, din care 3.965 de dosare au fost introduse în sistem. În total, CJP Vaslui va evalua aproximativ 90.000 de dosare”, a spus Isabel Bogdan, directorul CJP Vaslui.

(Dănuț CIOBANU)

About Ciobanu Danut