Home » Local » Sindicaliștii de la Transurb încep protestele. Peste 100 de persoane vor manifesta în fața Primăriei Vaslui!

Sindicaliștii de la Transurb încep protestele. Peste 100 de persoane vor manifesta în fața Primăriei Vaslui!

de Dănuț CIOBANU 

Sindicaliștii de la Transurb Vaslui încep protestele din data de 14 septembrie 2021. Acțiunile vor avea loc, zilnic, în fața Primăriei Vaslui și la sediul societății de transport local. La manifestări vor participa în jur de 100 de persoane, o parte din sindicaliști fiind din alte orașe ale țării. Sindicaliștii acuză conducerea Transurb de nerespectarea clauzelor contractuale, precum și condiţiile proaste de muncă şi salarizarea mică. 

Sindicatul Liber şi Independent din SC Transurb Vaslui va desfășura începând cu data de 14 septembrie 2021, între orele 10.00 – 14.00, o adunare publică organizată de sindicaliști. În acest sens, au fost anunțate Instituția Prefectului, Primăria Vaslui, Consiliul Local Vaslui, Direcția de Sănătate Publică a Județului Vaslui, Poliția Locală și Inspectoratul de Jandarmi Județean Vaslui.

Protestul va avea loc la sediul Primăriei Vaslui şi la sediul Transurb Vaslui. La această adunare vor participa maxim 100 de participanţi care vor folosi bannere, pancarte, steaguri, vuvuzele, fluiere sau broşuri. Traseul de acces spre locul adunării va fi: sediul SC Transurb SA – Crucea Gării – Piaţa Traian – Primăria Vaslui.

„Adunarea publică are legătură cu nerespectarea clauzelor contractuale, precum și abuzurile şi discriminările doamnei director la adresa membrilor de sindicat. Alte doleanțe privesc programarea la serviciu în mod preferenţial, astfel încât doar anumiţi angajaţi să beneficieze de sporuri, dar și condiţiile proaste de muncă şi salarizarea mică, în raport cu complexitatea muncii. Protestul nostru este datorat şi faptului că, la toate sesizările făcute către autorităţile publice locale, nu s-au luat măsuri, ba chiar mai mult, uneori, nu am primit nici măcar răspuns. Vă asigurăm că adunarea se va desfăşura în mod paşnic şi civilizat, cu respectarea măsurilor impuse de pandemie”, a spus Vasile Ioniță, liderul Sindicatului Transurb Vaslui,

La manifestare vor fi prezenți și sindicaliști din alte zone ale țării, membri ai Federaţiei Transportatorilor şi Serviciilor Publice din România: Arad. Braşov, Constanţa, Craiova, Galaţi, Ploieşti, Sibiu, Slatina, Suceava şi Târgu Jiu. Pentru acești sindicaliști organizatorii protestului au solicitat un spaţiu pentru instalarea de corturi cu o toaletă în vecinătate.

În prima jumătate a acestui an, a avut loc o ședință extraordinară a Consiliului Local Vaslui, unul din subiectele discutate fiind situația tensionată de la SC Transurb. Vasile Pavăl, primarul municipiului Vaslui, a spus că la SC Transurb trebuie să se analizeze ce se poate face și ce nu.

„Societatea este de condusă de un Consiliu de Administrație, care are deasupra Adunarea Generală. Să ia măsuri acest organism, iar dacă problemele îi depășesc să fie adresate Consiliului Local Vaslui. Poate Adunarea Generală găsește căile de negociere cu sindicatul pentru aplanarea conflictului”, a precizat Pavăl.

Acesta a adăugat că primarul nu are rol de mediator dar, cu toate acestea, a participat la ședințe în vederea rezolvării divergențelor. În cazul în care cele două părți nu vor ajunge la un consens, Vasile Pavăl a precizat că există și varianta privatizării transportului public local.

„Eu cred că se poate rezolva problema de la Transurb. Acolo sunt probleme de orgoliu. Așezați-vă la masa negocierilor, pentru că nu aveți nicio șansă dacă continuați pe aceeași poziție, fără o colaborare cu sindicatul care îi reprezintă pe salariați. Terminați cu acuzele de o parte și de alta. De ce nu vă puteți înțelege! Ne văd oamenii! Serviciile trebuie să funcționeze pe municipiul Vaslui”, a încheiat Pavăl.

 

About Ciobanu Danut