Home » Agricultura » Start la culesul viilor! Forța de muncă pentru recoltatul strugurilor este adusă din alte județe

Start la culesul viilor! Forța de muncă pentru recoltatul strugurilor este adusă din alte județe

Fermierii din județul Vaslui se pregătesc pentru declanșarea campaniei de recoltare a strugurilor de vin. Până la această dată au început culesul la struguri doar țăranii în gospodăriile proprii. Conform datelor celectate de la nivel local, în acest an, producția medie de struguri va fi de 6.301 kilograme/hectar.

„Vom ști cu exactitate care este producția de struguri obținută la sfârșitul anului. În general, recoltatul strugurilor se face manual. Fermierii întâmpină dificultăți atunci când caută forță de muncă și apelează la culegători din alte județe, deși la nivel local sunt oameni care ar putea culege. Marile ferme și-au achiziționat combine pentru recoltarea mecanizată a strugurilor”, a spus Gigel Crudu, directorul Direcției pentru Agricultură a Județului (DAJ) Vaslui.

În județul Vaslui sunt cultivate cu viță de vie din soiuri nobile pentru vin 3. 965 hectare. Printre soiurile nobile existente în județul Vaslui predomină soiurile albe: Fetească regală, Fetească albă, Aligote, Zgihara de Huși, Sauvignon blanc, Riesling italian. De asemenea, viticultorii locali dețin și suprafețe importante cultivate cu soiul roșu Merlot, precum și cu soiuri de masă ca Perla de Csaba, Victoria, Muscat de Hamburg etc.

Producătorii de struguri pentru vin, care comercializează struguri din propria recoltă, au obligația de a ține evidența producției și a modului de valorificare a acesteia în carnetul de viticultor. Această obligație revine tuturor producătorilor, indiferent de suprafața cultivată

Carnetul de viticultor se emite fermierilor în scopul comercializării producției de struguri din soiuri nobile de vin, ale căror suprafețe sunt înscrise în registrul plantațiilor viticole. Anual, carnetul de viticultor se vizează de către DAJ Vaslui.

(Dănuț CIOBANU)

About Ciobanu Danut