Home » Agricultura » Agricultura vasluiană nu a scăpat de pârloagă. Circa 2.400 hecare de teren au rămas nelucrate

Agricultura vasluiană nu a scăpat de pârloagă. Circa 2.400 hecare de teren au rămas nelucrate

La nivelul județului Vaslui mai există încă suprafețe agricole nelucrate. Cu toate că în ultimii ani sectorul agricol s-a dezvoltat accelerat, conform datelor Direcției pentru Agricultură a Județului (DAJ) Vaslui, sunt înregistrate în jur de 2.400 hectare nelucrate. Dacă ne raportăm la numărul total de sate din județul Vaslui care este de 450 de comunități, rezultă că pentru fiecare sat revine o suprafață de circa 5,5 hectare de pârloagă.

Gigel Crudu, directorul DAJ Vaslui, a precizat că suprafața de teren agricol nelucrată a scăzut de la an la an și este nesemnificativă dacă ne raportăm la suprafața arabilă a județului.

„Nu este o situație deosebită din acest punct de vedere. Observăm cu toții că arendașii, în fiecare an, mai arendează suprafețe agricole pe care le comasează. Din declarațiile reprezentanților APIA am înțeles că scade numărul celor care solicită subvenții de la APIA și crește suprafața de teren. Prin urmare, se comasează în fiecare an suprafețele agricole”, a spus Gigel Crudu.

În perioada 10 mai-31 iulie 2021 la nivel județean și național s-a desfășurat Recensământul General Agricol 2020. Scopul fundamental al acțiunii a fost asigurarea de date statistice pentru fundamentarea și punerea în aplicare a politicilor naționale și europene în domeniul agricol.

Perioada și momentul de referință ale recensământului au fost anul agricol 2019-2020 cuprins între 1 octombrie 2019 și 30 septembrie 2020, pentru variabilele privind terenurile și persoanele care au lucrat în agricultură și anul calendaristic 2020 pentru gestionarea dejecțiilor animaliere. De asemena,  ziua de referință pentru efectivele de animale și adăposturile pentru animale a fost 31 decembrie 2020, iar pentru măsurile de dezvoltare rurală, ultimii 3 ani.

(Dănuț CIOBANU)

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: