Home » Local » Zeci de angajatori au fost avertizați și amendați de Inspecția Muncii Vaslui

Zeci de angajatori au fost avertizați și amendați de Inspecția Muncii Vaslui

În luna august inspectorii de muncă din cadrul compartimentelor control muncă nedeclarată și control relații de muncă, la dispoziția Inspecției Muncii au efectuat acțiuni de prevenire și control împreună cu reprezentanți ai Inspectoratului de Poliție al Județului Vaslui, ai Direcției de Sănătate Publică, ai Direcției Sanitar Veterinare și Siguranței Alimentelor Vaslui și ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență Vaslui.

Controalele au avut ca obiectiv principal verificarea modului de respectare de către angajatori și salariații acestora a prevederilor Legii nr. 55/2020 – privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 și HG nr. 394/2020 privind declararea stării de alertă şi măsurile care se aplică pe durata acesteia  pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Acțiunile comune s-au desfășurat în zilele de vineri, sâmbăta și duminică sub coordonarea Inspectoratului de Poliție al Județului Vaslui și au vizat în principal locațiile aglomerate: restaurantele, barurile, cluburile, cafenelele, hotelurile, motelurile și pensiunile cu terase, piețele agroalimentare, centrele comerciale și sălile de jocuri din județul Vaslui. Inspectorii de muncă din cadrul compartimentelor control muncă nedeclarată și control relații de muncă în luna august au verificat din punct de vedere al efectuării triajului epidemiologic a respectării măsurii privind obligativitatea purtării măștii la locul de muncă a respectării dispozițiilor legale privind distanțarea socială și a stabilirii traseelor de siguranţă, un număr de 124 de astfel de locații.

De asemeni, inspectorii de muncă au continuat activitatea de control având ca obiective principale identificarea și combaterea cazurilor de muncă, verificarea modului de respectare a prevederilor legale din domeniul relațiilor de muncă: timp de muncă și repaus, salarizare, contracte de muncă – încheiere, modificare, suspendare și încetare, ș.a.

În luna august, în domeniul relațiilor de muncă la nivelul județului Vaslui au fost efectuate un număr de 60 de controale la 60 de angajatori. Din cele 60 de controale efectuate, 57 de controale au avut ca obiectiv principal identificarea muncii nedeclarate în toate formele ei.

În acest context în luna august au fost identificați 7 angajatori care foloseau muncă nedeclarată. Au fost identificate 25 de persoane care prestau muncă nedeclarată.  Pentru persoanele identificate că prestau muncă nedeclarată, angajatorilor le-au fost aplicate amenzi în valoare de 20.000 lei pentru fiecare persoană, valoarea totală a amenzilor pentru muncă nedeclarată în luna august a fost de 500.000 lei.

În luna august, în domeniul relațiilor de muncă în total au fost aplicate 16 de sancțiuni contravenționale, din care 11 amenzi în valoare de 519.000 lei și o amendă aplicată unei persoane fizice în valoare de 1000 lei.

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, în luna august 2021 inspectorii de muncă din cadrul Compartimentului Control Securitate şi Sănătate în Muncă au efectuat vizite de inspectie la 21 angajatori şi au încheiat 21 procese verbale de control, fiind constate un număr de 27 de neconformităţi. Pentru neregulile constatate au fost sanctionaţi un număr de 12 angajatori, fiind aplicate 31 sancţiuni contravenţionale cu avertisment şi 1 sancţiuni contravenţionale cu amendă, în valoare de 3.500 lei.

Comunicare, cercetare accidente de muncă şi incidente periculoase În luna august au fost comunicate de angajatori, 11 evenimente, în care au fost implicaţi lucrători.

”Acțiunile de control pentru depistarea cazurilor de muncă nedeclarată vor rămâne o constantă a tuturor campaniilor naționale ale Inspecției Muncii, întrucât reprezintă în continuare o practică frecventă, ceconstituie un fenomen extrem de nociv, având în vedere consecințele sociale și economice pe care le produce: persoana care prestează muncă nedeclarată este lipsită de protecție socială, lucrează în condiții precare și cu multiple riscuri pentru sănătate, nu are siguranța plății muncii prestate, plata făcându-se în funcție de bunăvoința angajatorului care, la rândul lui, este lipsit de posibilitatea legală de a-l responsabiliza pe lucrător pentru eventualele prejudicii produse de acesta”, a spus Gheorghe Chirvase, inspector șef al ITM Vaslui.

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: