Home » Local » Săracii Vasluiului! Vin zile de coșmar pentru pensionari și angajații cu salariul minim net

Săracii Vasluiului! Vin zile de coșmar pentru pensionari și angajații cu salariul minim net

de Dănuț CIOBANU 

Creșterea economică anunțată de statisticile oficiale la nivel național nu reflectă realitatea din teritoriu. Cu venituri înghețate și o serie de scumpiri la principalele servicii publice și alimente, pauperizarea populației este un fenomen îngrijorător la nivel local. Cei mai loviți de valul de scumpiri sunt pensionarii, dar și o mare parte din angajații din sectorul privat, care încasează salariul minim net pe economie.

Ionel Constantin, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Vaslui, a spus că depinde foarte mult la ce indicatori este raportată creștere economică. Dacă facem comparație cu anul 2019, creșterea economică de 13% este foarte mare, dar dacă ne raportăm la anul 2020 când economia a stagnată, această creștere a producției este insignifiantă.

„Nu aș putea să spun că economia și-a revenit, ci că este un pic mai bine față de 2020, în anumite sectoare de activitate. Nu aș putea spune că economia e net superioară față de ultimii ani. Dacă e față de 2020, creșterea economică este zero. Se vede în buzunarele oamenilor! Oamenii au sărăcit! Investițiile se fac foarte greu în județul Vaslui și avem foarte mare nevoie de investiții, pentru că de acolo provin taxele și impozitele care alimentează bugetul de stat”, a spus Ionel Constantin.

Segmentul populației cel mai puternic lovit este format din pensionari. Cu pensii foarte mici, mulți dintre bătrâni susțin că nu se pot descurca cu cheltuielile zilnice. Ioan Stamate, președintele Consiliului Județean al Persoanelor Vârstnice Vaslui, a spus că în perioada următoare pensionarii se vor descurca foarte greu.

„Am avut o ședință la Predeal, legat de indexarea pensiilor, de majorarea prețurilor și alte probleme. Pensiile au înghețat, toate majorările au înghețat până în 2024. Până atunci nu se dă nimic, pentru că atunci vin alegerile. Toate s-au scumpit, mâncarea și medicamentele. La aceaste două probleme adăugăm și venirea iernii, pentru că și gazul se scumpește. Va fi din ce în ce mai greu”, a spus Ioan Stamate.

Pentru a rezolva problemele cu care se confruntă, pensionarii au făcut numeroase intervenții la Guvernul României și la Președinție, în care au abordat problema majorării pensiilor și alte facilități specifice persoanelor în vârstă.

„Am semnat toți acest document, pentru că nu putem trăi așa. Acum este cald, mai găsește lumea zarzavat pe piață, dar vin timpuri foarte grele”, a mai spus Stamate.

În acest context, pensionarii din județul Vaslui sunt de părere că actualii guvernanți vor renunța la adoptarea unei noi legi a pensiei, dar și la recalcularea pensiilor. Aceștia susțin că cele două inițiative sunt acțiuni de imagine și nu au nimic în comun cu problemele cu care se confruntă pensionarii.

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: