Home » Agricultura » Fermierii vasluieni sunt la nivelul celor din țările UE la dotarea cu utilaje moderne

Fermierii vasluieni sunt la nivelul celor din țările UE la dotarea cu utilaje moderne

Odată cu aderarea României la Uniunea Europeană (UE) sectorul agricol din județul Vaslui a cunoscut o dezvoltare fără precedent. În fiecare an, fermierii locali au făcut investiții masive în utilaje agricole, astfel încât sectorul agricol este din acest punct de vedere la nivelul altor țări europene.

Gigel Crudu, directorul Direcției pentru Agricultură a Județului Vaslui, a spus că potivit informațiilor primite din teritoriu s-au făcut achiziții de tehnică modernă în agricultură cum ar fi combine, semănători, tractoare, utilaje pentru administrarea îngrășămintelor chimice și alte mașini necesare procesului de producție.

„Producătorii vasluieni fac investiții importante în tehnica agricolă, pentru a face față competiției din domeniu. Aceste achiziții se fac din fonduri proprii sau prin intermediul proiectelor cu finanțare europeană. Aș putea spune că, în prezent, suntem aproape la același nivel cu țările din UE. Chiar de curând am făcut o deplasare în țări din UE și am constatat cu mândrie că România este destul de bine ancorată, comparativ cu alte țări ca Ungaria, Slocacia sau Cehia. Prin urmare, este un lucru extraordinar de bun. Producătorii sunt bine pregătiți, experimentați, își dau tot concursul pentru a realiza producții optime și să fie eficienți din punct de vedere economic”, a spus Gigel Crudu.

Agricultorii vasluieni au demarat campania de recoltare a culturilor semănate în primăvară. Până la această dată au fosr recoltate 2.902 hectare cu floarea soarelui, în timp ce la porumb recoltarea a început doar pe terenurile deținute de țărani.

Urmează apoi campania de însămânțări de toamnă pe o suprafață totală de 96.000 de hectare, din care 66.000 de hectare cu grâu. La rapiță, dintr-un program de 19.067 hectare au fost semănate deja 10.405 hectare.

(Dănuț CIOBANU)

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: