Home » Administratie » Edilii vasluieni reacționează în scandalul „Anghel Saligny”: Primarii nu sunt hoți!

Edilii vasluieni reacționează în scandalul „Anghel Saligny”: Primarii nu sunt hoți!

de Dănuț CIOBANU 

Programul de Investiții „Anghel Saligny” este vital pentru dezvoltarea comunităților din județul Vaslui. Primarii susțin că acuzațiile de furt din banii publici lansate în spațiul public sunt neadevărate și doar niște edili inconștienți ar face așa ceva. Fiecare investiție este verificată la sânge de către Inspecția în Construcții, iar posibilitățile de sifonare a banilor publici sunt minime.

Neculai Moraru, primarul comunei Fălciu și președintele Asociației Comunelor din România – Filiala Vaslui, a spus că edilii au mare nevoie de Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”. Cum de la PNDL 2 UAT-urile nu au mai avut la dispoziție un alt program de finanțare, aprobarea acestui program este singura garanție că primarii vor putea să implementeze proiectele pe care le-au promis cetățenilor.

„Pentru primari nu există decât acest program de investiții pentru a-și face proiectele. Sunt opreliști din cauza unor oameni, cărora eu le-am spus că sunt lipsiți de experiență, băieți crescuți în mediul urban fără să cunoască situația din mediul rural. Aceștia vin cu acuzații deosebit de grave, care le fac la adresa primarilor. Eu nu spun că nu or mai fi, dar procentul este infim de 1 – 2% din colegi care nu au catadicsit să se ocupe de investiții. Dar marea majoritate sunt convins că și-au dus investițiile la bun sfârșit”, a spus Neculai Moraru.

În condițiile în care licitațiile din cadrul programului sunt transparente, iar decontările de la Ministerul Dezvoltării se fac cu avizul Inspecției în Construcții, acuzațiile de furt lansate în spațiul public nu se susțin.

„Organele de control să își facă datoria. Dar nu poți să spui că sunt niște hoți. Sunt niște băieți tineri, la care eu am sperat că ei vor schimba ceva, dar din contra merg lucrurile din ce în ce mai prost. Te judecă cel care nu a  făcut nimic. Pune mâna și fă ceva și apoi vezi cât se fură, de ce se fură, unde este sifonarea banilor!? Doar un inconștient poate să facă așa ceva. La un drum vin de trei – patru ori organele de control și iau probe. Așa trebuie, e foarte bine!”, a mai spus Neculai Moraru.

Prezent în județul Vaslui, Mircea Abrudean, secretar general adjunct al Guvernului României, a sus că PNI are un buget alocat pentru următorii șapte ani de 50 miliarde de lei și vizează investiții în dezvoltarea infrastructurii.

”PNI va funcționa pe modelul PNDL cu câteva diferențe privind depunerea proiectelor, realizarea investițiilor, decontarea cheltuielilor. Ca și categorii de obiective finanțate este vorba despre infrastructura tehnico-edilitară: drumuri, poduri, podețe, variante ocolitoare, apă și canal, infrastructura de distribuție a gazelor naturale, racordul la sistemul de transport al gazelor. Proiectele se vor depune online la Ministerul Dezvoltării, iar sesiunea de depunere a proiectelor va fi de 30 de zile”, a spus Mircea Abrudean.

 

 

About Ciobanu Danut