Home » Local » Nevoiașii vor încasa tot mai greu ajutorul social. Sute de familii în pericol să piardă banii!

Nevoiașii vor încasa tot mai greu ajutorul social. Sute de familii în pericol să piardă banii!

Județul Vaslui avea la sfârșitul lunii iulie 2021 un număr de 7.302 beneficiari de venit minim, suma medie încasată din drepturi curente fiind de 269 lei.

Printr-un proiect de ordonanță de urgență, Ministerul Muncii propune ca beneficiarii de ajutor social să primească indemnizație timp de încă 6 luni, din momentul angajării, dacă se angajează pentru o perioadă de cel puțin 24 luni. În cazul în care contractul de muncă încetează din inițiativa angajatorului, în mai puțin de 24 de luni, sumele acordate cu titlu de ajutor social nu vor constitui debit și nu vor fi recuperate.

De asmenea, va fi obligatoriu ca persoanele apte de muncă beneficiare de ajutor social să se prezinte la AJOFM din 6 în 6 luni sau ori de câte ori sunt solicitate de aceasta, pentru a li se aplica măsuri de activare pe piața muncii. Neprezentarea va fi asimilată refuzului unui loc de muncă și va conduce la încetarea ajutorului social, cu posibilitatea depunerii unei noi solicitări după o perioadă de 12 luni.

În perioada 1 februarie 2021 – 26 februarie 2021, în județul Vaslui s-a desfășurat „Campania națională de verificare a stabilirii și acordării ajutorului social și pentru identificarea măsurilor de creștere a ocupării persoanelor apte de muncă”. Urmare a neregulilor identificate cu ocazia verificărilor au fost dispuse 81 de măsuri, din care 73 măsuri aplicate UAT-urilor pentru îmbunătățirea activității privind modul de acordare a beneficiilor de asistență socială și 9 recomandări/măsuri de sprijin pentru persoane vulnerabile.

Cele mai multe măsuri impuse UAT-urilor vizează anexarea documentelor care lipsesc sau, după caz, nu sunt actualizate potrivit legii; efectuarea anchetei sociale; îndeplinirea condițiilor de formă privind stabilirea și plata beneficiului de asistență socială etc.

(Dănuț CIOBANU)

 

About Ciobanu Danut