Home » Local » Mihaela Vlada, directorul DSP Vaslui: „Încurajăm populația să se imunizeze prin vaccinare!”

Mihaela Vlada, directorul DSP Vaslui: „Încurajăm populația să se imunizeze prin vaccinare!”

În cadrul Campaniei de vaccinare împotriva COVID 19, desfășurată la nivelul județului Vaslui, conform datelor centralizate, până în prezent au fost efectuate 127703 de vaccinări. Din numarul total de persoane vaccinate, 69239 au fost vaccinate cu doza I și 58464 cu dozaa II-a. Pe data de 16 septembrie 2021 au fost vaccinate 130 persoane. Menționăm că 99 persoane au primit doza I și 31persoane au primit doza a II-a.

În contextul creșterii cazurilor de infectare cu noua variantă a virusului SARS-CoV-2, care prezintă un grad ridicat de contagiozitate, vaccinarea persoanelor cu schemă completă este extrem de importantă pentru obținerea beneficiilor maximale împotriva maladiei COVID-19.

Vaccinurile împotriva COVID-19 pot fi administrate simultan sau la orice interval de timp cu alt produs din Programul Național de Vaccinare destinat copiilor și  grupelor populaționale aflate la risc (vaccinarea antigripală, vaccinarea anti-HPV), profilaxia tetanosului sau alte produse vaccinale care dețin autorizație de punere pe piață în România.

Administrarea acestora se poate realiza în depline condiții de siguranță, atât persoanelor care au primit doza I, cât și doza II de vaccin anti COVID-19.

În contextul dat, avem cu toții întrebări despre cum să-i protejăm pe copii, cel mai bine împotriva COVID-19, odată cu începrea noului an școlar. Consecințele închiderii școlilor asupra bunăstării copilului sunt semnificative. Oricând e posibil, este important să li se ofere copiilor șansa de a socializa cu colegii, de a învăța și de a se putea dezvolta emoțional.

Adresați-le întrebări școlilor dumneavoastră în legătură cu regulile, procedurile și protocoalele de siguranță pentru prevenirea COVID-19. Ca regulă generală, părinții trebuie să respecte sfaturile și reglementările impuse de autoritățile publice locale din domeniul sănătății.

Riscul pentru copii în timpul orelor de curs cu prezență fizică, chiar și în condițiile circulației noilor  variante de virus, este mic atunci când școala, personalul și profesorii respectă recomandările  pentru prevenirea COVID-19 și dacă pun în aplicare protocoale de siguranță privind spălarea mâinilor, distanțarea fizică  și ventilarea spațiilor. Dacă copilul dumneavoastră este bolnav și prezintă simptome de COVID-19, țineți-l acasă până se recuperează.

Discutați cu copilul dumneavoastră despre cele mai bune  metode de protecție împotriva COVID-19, inclusiv igiena mâinilor, respectarea distanțării fizice și acoperirea gurii și nasului, dacă tușesc sau strănută, cu pliul cotului sau cu un șervețel. Dacă se recomandă purtarea măștilor, copii ar trebui să știe cum să le poarte, acoperindu-și gura și nasul, și unde și cum să le arunce.

Dacă copilul dumneavoastră prezintă semne de boală precum: febră, nas înfundat, durere în gât sau tuse, cel mai bine este să nu îl trimiteți la școală. Respectați regulile școlii și consultați un medic, dacă este necesar.

În cazul în care copilul dumneavoastră prezintă simptome de COVID-19 la școală, profesorul sau personalul școlii va lua măsuri imediat. Părinții vor fi contactați de îndată pentru a evalua măsurile care vor fi luate conform recomandărilor autorităților publice locale din domeniul sănătății. Contactați pediatrul sau medicul de familie pentru a evalua necesitatea administrării unui test COVID-19 copilului și informați școala cu privire la rezultatul testului. Țineți copilul acasă pe o perioadă de timp corespunzătoare recomandării medicului sau conform protocoalelor de auto-izolare impuse de autoritățile sanitare.

Deși în cea mai mare parte a cazurilor, copiii sunt asimptomatici  sau dezvoltă simptome ușoare când se îmbolnăvesc de COVID-19, dovezile arată că persoanele cu afecțiuni medicale care prezintă riscuri (astm, diabet sau obezitate) au o mai mare probabilitate de a dezvolta simptome severe de COVID-19 sau chiar de a deceda.

„Dacă sunt disponibile vaccinuri pentru  copilul dumneavoastră, cea mai bună metodă de protecție este vaccinarea. Vaccinul poate reduce în mod semnificativ riscul dezvoltării unei forme severe de COVID-19, inclusiv  riscul spitalizării și al decesului. Direcția de Sănătate Publică (DSP) Vaslui susține și recomandă vaccinarea. Încurajăm populația să se imunizeze prin vaccinare, astfel încât vom limita răspândirea cu COVID – 19. Vaccinarea rămâne soluția sigură și eficientă pentru învingerea pandemiei COVID-19 Alege  să te vaccinezi!”, a spus Mihaela Vlada, directorul DSP Vaslui.

 

 

 

 

 

 

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: