Home » Business » Panourile fotovoltaice și plane, soluțiile antreprenorilor la facturile enorme la gaze și curent electric

Panourile fotovoltaice și plane, soluțiile antreprenorilor la facturile enorme la gaze și curent electric

În fața scumpirilor în lanț la carburant, gaze naturale și energie electrică, agenții economici sunt obligați să caute soluții pentru a supraviețui pe piață. Astfel, pentru scăderea cheltuielilor la energie electrică și gaze, o parte din operatorii economici au început să investească în sisteme fotovoltaice și sisteme plane.

„Nu ne este în fire să stăm cu mâna întinsă la statul român. De aceea, noi am început să luăm o serie de măsuri, pentru a scade costurile cu energia electrică. În acest sens, am montat sisteme fotovoltaice care produc 54 de kilowați. Necesarul firmei este de 100 de kilowați, și vom investi în continuare ca să ne producem singuri o parte din energia necesară”, a spus Dan Rășcanu, antreprenor din Vaslui.

Și în cazul consumului de gaze naturale au fost identificate soluții pentru a scade costurile cu încălzirea. Astfel, se fac investiții în panouri plane, pentru a capta energia termică care este transformată în apă caldă, ce este folosită la încălzirea spațiilor de producție.

„Fără aceste soluții ne veneau niște facturi foarte mari și am fi fost neperformanți. Toate costurile de bază s-au mărit (gaz, curent electric, carburnat) și aceste costuri fac ca orice preț de producție să explodeze. Nu este o majorare, este pur și simplu o explozie, care este foarte greu de gestionat și are implicații în lanț”, a mai spus Dan Rășcanu.

Pentru a face față noilor scumpiri, tot mai multe firme au început să facă investiții pentru a putea face concurenței de pe piață.

„Suntem forțați să căutăm soluții. S-au mărit costurile și avem probleme în instalarea acestor sisteme, ni se pun piedici de marii operatori. Preferăm să investim să găsim soluții, altfel va fi îngrozitor. La carburant nu avem soluții, și aceste costuri se duc în prețuri”, a încheiat Dan Rășcanu.

(Dănuț CIOBANU)

About Ciobanu Danut