Home » Culture » Proiecție de film documentar la Muzeul ”Vasile Pârvan” Bârlad!

Proiecție de film documentar la Muzeul ”Vasile Pârvan” Bârlad!

Duminică, 26 septembrie, Muzeul ”Vasile Pârvan” din Bârlad organizează o nouă proiecție de film documentar în cadrul proiectului KineDok, organizat de Asociația One World Romania. Pelicula propusă publicului este o producție cehă, intitulată ”Solo”, un documentar regizat de Artemio Benki în2019.

”Martín Perano este un pianist și compozitor argentinian tânăr, virtuoz, a cărui viață a fost întoarsă pe dos de o boală mintală. Acesta a petrecut ultimii ani în cel mai mare spital psihiatric din America de Sus – ”El Borda”, în Buenos Aires. După externare, Martín s-a întors în casa aproape pustie a părinților săi, unde cea mai mare îngrijorare este să învețe să trăiasă liber și să se întoarcă la pian, unde a cântat zilnic la institut. Regizorul observă răbdător întoarcerea lui Martín; în interviurile cu cei dragi, află mai multe despre trecutul lui, abordând liric viața interioară a unei persoane obsedate de creație, capabilă de a-și găsi puterea în hipersensibilitate”, se menționează într-un comunicat de presă semnat de Mircea Mamalăucă, organizatorul acțiunii și directorul Muzeului ”Vasile Pârvan”.

KineDok a ajuns la ediția a VI-a și este un program unic în Europa prin amploarea sa, desfășurându-se concomitent în 7 țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Polonia, Bulgaria şi România, unde este coordonat de către Asociația One World Romania, în strâns parteneriat cu festivalul de film. Fiecare dintre țările participante contribuie cu cele mai interesante documentare, care rulează apoi în sute de locații din toate cele 7 ţări, generând astfel o comunitate culturală impresionantă.

La nivelul României, organizator este Asociația One World Romania, iar printre parteneri se numără: Institute of Documentary Film (Rep. Cehă), Filmtopia (Slovacia), Anthropolis (Ungaria), ReStart (Croația), Activist 38 (Bulgaria), AdArte (Polonia). De asemeni, evenimentul se bucură de sprijinul Creative Europe – MEDIA Programme of the European Union, Centrului Național al Cinematografiei,  UNHCR, Agenţiei ONU pentru Refugiaţi.

Proiecția de duminică, 26 septembrie, este programată pentru ora 12, la sediul central al muzeului bârlădean, de pe strada Vasile Pârvan, intrarea fiind liberă.

About Razvan Calin