Home » Local » Ritm scăzut de vaccinare anti COVID-19 în județul Vaslui!

Ritm scăzut de vaccinare anti COVID-19 în județul Vaslui!

Referitor la situaţia epidemiologică prezentă în judeţul Vaslui privind evoluţia campaniei de vaccinare, comunicăm populaţiei că, până în data de 21.09.2021, la nivelul judeţului au fost recepţionate 134399 doze de vaccin anti COVID-19, din care 128259 doze, au fost deja utilizate pentru imunizarea cetăţenilor din judeţ (69668 doze pentru prima administrare şi 58591 pentru a II doză).

Pe data de 20 septembrie 2021 au fost vaccinate 208 persoane. Menţionăm că 154 persoane au primit doza I şi 54 persoane au primit doza a Il-a. În contextul creşterii cazurilor de infectare cu virusul SARS-CoV-2, vaccinarea persoanelor cu schemă completă este extrem de importantă pentru obţinerea beneficiilor maximale împotriva maladiei COVID-19.

Pentru ca şcolile să rămână deschise este nevoie de un efort comun. Este în puterea fiecărui părinte să contribuie la oprirea pandemiei şi la menţinerea în şcoli a unui mediu sigur pentru copii, părinţi, profesori şi întreaga comunitate. Înainte să duceţi copilul la şcoală, fiţi atenţi la cum se simte. Cele mai frecvente simptome pentru COVID-19 sunt febra, tuşea uscată, pierderea gustului şi mirosului, durerile musculare, nasul înfundat, durerile de cap sau de gât şi diareea.

Dacă observaţi chiar şi o parte din aceste simptome la copilul dumneavoastră, vă recomandăm să îl ţineţi acasă şi să luaţi legătura cu medicul de familie cât mai repede. Dacă sunt disponibile vaccinuri pentru copilul dumneavoastră, cea mai bună metodă de protecţie este vaccinarea.

Odată cu vaccinarea, scade riscul de infectare şi de a face boala. Practic, persoana care face vaccinul, chiar dacă intră în contact cu virusul, are un risc mult mai mic de a face o boală gravă, cu complicaţii, spitalizare şi efecte secundare pe termen lung. în plus, scade posibilitatea de a transmite altora infecţia. Pe scurt, vaccinarea cu un vaccin anti-COVID-19, împreună cu metodele deja ştiute (cum ar fi purtarea măştilor, distanţarea fizică, spălarea mâinilor) oferă persoanei protecţie împotriva infectării, îmbolnăvirii sau transmiterii virusului. Astfel sunt evitate decesele.

Singura posibilitate de a reveni la viaţa de dinainte de pandemie este vaccinarea populaţiei în număr cât mai mare, iar fiecare persoană care acceptă să se vaccineze ne aduce mai aproape de acest ţel.

Persoanele care prezintă simptome de boală respiratorie cu debut brusc sau un rezultat pozitiv în urma testării RT-PCR/antigenice rapide, trebuie să se adreseze medicului de familie pentru stabilirea măsurilor care trebuiesc luate şi să se izoleze la domiciliu. Pentru o evoluţie favorabilă a bolii, este foarte important ca persoanele simptomatice, cu factori de risc, cu forme medii sau severe să fie evaluate în cadrul unei unităţi spitaliceşti.

Reamintim cetăţenilor că anchetele epidemiologice permit identificarea tuturor persoanelor care au fost în contact direct cu un pacient covid, în vederea carantinării şi a limitării transmiterii virusului Sars-Cov-2 în comunitate. De aceea este foarte important ca în cadrul anchetei epidemiologice să se comunice reprezentantului Direcţiei de Sănătate Publică Vaslui, toate informaţiile solicitate.

Persoanele care doresc informaţii despre situaţiile legate de COVID – 19 pot apela numărul 0800.800.358-TELVERDE. La această linie telefonică pot fi solicitate informaţii despre modul în care se manifestă virusul, modalităţi de prevenire a îmbolnăvirii şi alte detalii legate de conduită preventivă.

Direcţia de Sănătate Publică Vaslui susţine şi recomandă vaccinarea. încurajăm populaţia să se imunizeze prin vaccinare, astfel încât vom limita răspândirea cu COVID – 19.

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: