Home » Administratie » Bani puțini, drumuri proaste! Fonduri cu țârâita pentru întreținerea infrastructurii rutiere

Bani puțini, drumuri proaste! Fonduri cu țârâita pentru întreținerea infrastructurii rutiere

de Dănuț CIOBANU 

Consiliul Județean Vaslui va repartiza în această săptămână o nouă tranșă de bani pentru pentru întreținerea drumurilor. Din suma totală, CJ-ul își operește suma de 5 milioane de lei pentru repararea drumurior județene. Cea mai mare sumă acordată comunelor este virată către Ștefan cel Mare, care primește 600.000 lei. Pentru anul 2021, UAT-urile au primit fiecare doar 10.000 de lei pentru întreținerea drumurilor.

Consiliul Județean (CJ) Vaslui va repartiza UAT-urilor sume defalcate din TVA, destinate finanțării cheltuielilor privind drumurile județene și comunale pe anul 2021. În prima jumătate a acestui an, CJ-ul a repartizat în teritoriu suma de 810 mii lei (câte 10 mii lei pentru fiecare UAT).

În urma rectificării bugetului național, județul Vaslui a mai primit sume defalcate din TVA pentru finanțarea cheltuielilor privind drumurile județene și comunale în cuantum de 7.393 mii lei.

Din această sumă, se propune ca suma de 5.000 mii lei să rămână la dispoziția CJ Vaslui, iar diferența de 2.393 mii lei să fie repartizată următoarelor UAT-uri: Arsura – 200 mii lei; Băcani – 200 mii lei; Gârceni – 300 mii lei; Ivănești – 300 mii lei; Muntenii de Jos – 233 mii lei; Rafaila – 160 mii lei; Roșiești – 300 mii lei; Ștefan cel Mare – 600 mii lei; Vulturești – 100 mii lei.

Aceste comune au lucrări executate și neplătite pe drumurile comunale. Aceste investiții au fost efectuate în baza unor contracte de finanțare cu Guvernul României și neonorate de acesta sau au fost implementate cu fonduri europene și au nevoie de acești bani pentru cofinanțare pentru a recepționa investiția, în caz contrar riscând rambursarea tuturor sume atrase din surse externe.

Pentru anul 2021, CJ Vaslui a decis ca TVA pentru finanțarea cheltuielilor privind drumurile județene și comunale să fie repartizată în mod egal tuturor UAT-urilor (câte 10 mii lei). Excepție face UAT județul Vaslui, căre a primit 10.279 mii lei, ținându-se cont de cei peste 900 km de drumuri județene care trebuie întreținuți, reparați și deszăpeziți.

„Alocările de la bugetul de stat pentru drumurile județene au fost înjumătățite în acest an și, atunci, și noi pe ceea ce înseamnă întreținere avem sume mai mici pentru lucrări. Dar nu ne oprim lucrările. Lucrăm pe proiectele din PNDL, pe întreținere, pe drumul strategic, precum și la drumurile nefinalizate finanțate prin fondurile europene. Avem în execuție lucrări de întreținere pe drumul de la Bălteni la Oșești, care este unul din cele mai vechi drumuri de asfalt din județul Vaslui. Încercăm să îi puntem un strat de asfalt nou, de întreținere, ca să îi mai lungim viața”, a spus Ciprian Trifan, vicepreședintele CJ Vaslui.

Din nefericire, Vasluiul este unul din județele Moldovei care a primit cele mai mici sume pentru reabilitarea infrastructurii rutiere. Pentru cheltuielile privind drumurile județene și comunale județul Vaslui a primit de la bugetul național 15,8 milioane de lei.

În restul județelor din Moldova sumele repartizate au fost următoarele: Bacău – 17.566 mii lei; Botoșani – 18.897 mii lei; Iași – 18.687 mii lei; Neamț – 14.186 mii lei; Suceava – 22.041 mii lei.

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: