Home » Agricultura » Fermierii vasluieni nu găsesc tineri care să lucreze pe utilajele agricole de ultima generație

Fermierii vasluieni nu găsesc tineri care să lucreze pe utilajele agricole de ultima generație

Sectorul agricol din județul Vaslui se confruntă cu o lipsă acută a forței de muncă. Cu toate că, în ultimii ani, fermierii au făcut achiziții importante de tehnică agricolă modernă, este foarte dificil pentru a găsi persoanele care să lucreze pe aceste utilaje de ultima generație.

„Fermierii au mari probleme cu atragerea forței de muncă în acest sector. În mod special, nu găsesc tineri care să lucreze pe utilajele agricole moderne. Probabil că tinerii sunt plecați în alte țări, pentru alte activități”, a spus Gigel Crudu, directorul Direcției pentru Agricultură a Județului Vaslui.

Odată cu aderarea României la Uniunea Europeană (UE) sectorul agricol din județul Vaslui a cunoscut o dezvoltare fără precedent. În fiecare an, fermierii locali au făcut investiții masive în utilaje agricole, astfel încât sectorul agricol este din acest punct de vedere la nivelul altor țări europene.

Potivit informațiilor primite din teritoriu s-au făcut achiziții de tehnică modernă în agricultură cum ar fi combine, semănători, tractoare, utilaje pentru administrarea îngrășămintelor chimice și alte mașini necesare procesului de producție.

În ceea ce privește campania agricolă de toamnă, agricultorii vasluieni au demarat recoltarea culturilor semănate în primăvară. Până la această dată au fosr recoltate 2.902 hectare cu floarea soarelui, în timp ce la porumb recoltarea a început doar pe terenurile deținute de țărani.

Urmează apoi campania de însămânțări de toamnă pe o suprafață totală de 96.000 de hectare, din care 66.000 de hectare cu grâu. La rapiță, dintr-un program de 19.067 hectare au fost semănate deja 10.405 hectare.

(Dănuț CIOBANU)

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: