Home » Local » Valul 4 de COVID-19 a ”înroșit” Bârladul!

Valul 4 de COVID-19 a ”înroșit” Bârladul!

Recrudescența numărului de cazuri COVID-19 a aruncat Bârladul din nou în scenariul roșu, autoritățile fiind nevoite să ia măsuri de rigoare. Întrunit în cursul zilei de luni, 27 septembrie, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Vaslui a emis hotărârea cu numărul 62 prin care au fost dispuse un nou set de măsuri restrictive, în funcție de gradul de infectare al populației din fiecare localitate.

Cum la Bârlad, în ultimele 14 zile rata incindenței cumulative a COVID-19 a depășit pragul de 4 la mia de locuitori, de marți, 28 septembrie, au fost impuse o serie de măsuri menite a preveni răspândirea infecției cu COVID-19. Una dintre acestea este obligativitatea Certificatului Digital Covid (Cod QR) pentru cei care vor dori să intre în localurile de alimentație publică (restaurante, cafenele, pizzerii etc.) sau pentru accesul în sălile de spectacol. Aceeași condiție este impusă și în cazul organizării și participării la diferite evenimente, gen nunți și botezuri, dar și în cazul competițiilor sportive, ori accesul în sălile de fitness.

În cazul competițiilor sportive, fie că se desfășoară în spațiii închise sau deschise, nu se pot derula decât în limita a maxim 30% din capacitatea totală a spațiului și cu o distanță de minim 1 metru între persoane (care, obligatoriu, trebuie să aibă certificatul verde!). Cinematografele vor funcționa la maxim 50% din capacitatea spațiilor pe care le dețin, iar tot ceea ce înseamnă spectacole, concerte și festivaluri în aer liber nu se vor putea derula decât cu participarea a maxim 1.000 de spectatori. Bineînțeles, aceștia vor trebuie să dețină certificatul COVID-19 și să fie ”dotați” cu măști de protecție.

Restaurantele, barurile și saloanele de festivități vor putea organiza în continuare nunți, botezuri sau orice alt tip de eveniment privat, însă în limita a maxim 200 de persoane. Au fost restricționate, de asemenea, și mitingurile, la care nu vor putea participa decât cel mult 100 de persoane. Cât privește programul cu publicul al operatorilor economici din domeniul HORECA, acesta se va putea derula în intervalul orar 5.00 – 2.00 (atât în interior, cât și pe terase), dar cu ocuparea a maxim 50% din capacitate.

În contextul epidemiologic actual, primarul Bârladului – Dumitru Boroș – a făcut din nou un apel către populație: ”Având în vedere că astăzi, 27.09.2021, Direcția de Sănătate Publică Vaslui a comunicat rata incidenței cumulative a COVID-19 la nivel local – care a depășit patru cazuri confirmate la mia de locuitori – revin cu apelul la responsabilitate adresat tuturor bârlădenilor care până acum nu s-au vaccinat, din diferite motive. În prezent, cele două centre de vaccinare de pe raza municipiului (Sala de sport a Școlii gimnaziale „Episcop Iacov Antonovici” și Centrul de revitalizare corporală și loisir) sunt în continuare deschise zilnic, în intervalul orar 08.00 – 14.00, urmând ca de pe data de 01.10.2021, acestea să își prelungească programul până la ora 20.00. Vaccinurile disponibile sunt Pfizer și Johnson & Johnson”.

About Razvan Calin