Home » Administratie » UE acordă 300 milioane de lei pentru dezvoltarea Vasluiului. CJ-ul se împrumută pentru implementarea proiectelor

UE acordă 300 milioane de lei pentru dezvoltarea Vasluiului. CJ-ul se împrumută pentru implementarea proiectelor

de Dănuț CIOBANU 

Consiliul Județean Vaslui va împrumuta 20 de milioane de lei, pentru a asigura cofinanțarea unor proiecte aflate în derulare. Pentru cele 11 proiecte care se află în implementare la această dată, fondurile europene nerambursabile acordate de Uniunea Europeană se ridică la 300 milioane de lei. Plata creditului se va face integral de la bugetul județului Vaslui.

Consiliul Județean (CJ) Vaslui va aproba un proiect de hotărâre privind contractarea unui împrumut în valoare de 20.000.000 lei. Contractarea împrumutului se face pentru asigurarea prefinanțării și/sau cofinanțării proiectelor de interes județean finanțate din fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeană, inclusiv pentru cheltuielile neeligibile asociate proiectelor pentru care va fi întocmită cererea pentru autorizarea contractării împrumutului. Plata serviciului anual al datoriei publice locale aferent împrumutului se asigură integral din bugetul local al județului Vaslui.

În prezent, CJ Vaslui are în implementare un număr de 11 proiecte fondurile europene nerambursabile fiind în valoare de aproximativ 300 milioane de lei, pentru care este nevoie urgentă de resurse financiare pentru a asigura prefinanțarea și cofinanțarea. La acestea, se mai adaugă și proiectele unităților subordonate DGASPC Vaslui, Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui, Spitalul Județean de Urgență Vaslui, a căror cofinanțare trebuie asigurată tot din veniturile proprii ale județului.

”Principala utilizare a creditului vizează obligațiile noastre de cofinanțare din diferite proiecte, cum ar fi drumul strategic și altele care sunt în implementare în acest moment. Noi, cu puținătatea resurselor alocate, nu avem altă posibilitate decât să contractăm acest credit. Din ceea ce avem noi din bugetul nostru, să încercăm să mai realizăm și alte câteva obiective”, a spus Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui.

Contractarea şi garantarea finanţării rambursabile se fac pentru realizarea investiţiilor publice de interes judeţean: Creşterea eficienţei energetice a imobilului “CSEI Elisabeta Polihroniade”; Reabilitare, modernizare şi dotare Şcoala Profesională Specială “Sfânta Ecaterina” Huşi; Dotarea Ambulatoriului integrat al Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui; Extindere Unitate de Primiri Urgenţe; Reabilitare şi modernizare Drum strategic judeţean Bârlad – Laza – Codăeşti (DJ 245, DJ 245 M, DJ 247, DJ 246).

Județul Vaslui va avea la dispoziție 20.000.000 lei în vederea cofinanțării și prefinanțării obiectivelor de investiții. Dobânda prevăzută a se plăti pentru valoarea imprumutului este 1,50 %, la care se adaugă ROBOR 3M, valoarea acestui indice fiind la momentul de față de 1,61%, care rămâne fixă pe toată durata derularii imprumutului, costul total al împrumutului ajungând astfel la aproximativ 1.628.000 lei.

 

About Ciobanu Danut