Home » Administratie » Municipiul Vaslui trece pe transport urban ecologic! În oraș vor circula troleibuze și autobuze electrice

Municipiul Vaslui trece pe transport urban ecologic! În oraș vor circula troleibuze și autobuze electrice

de Dănuț CIOBANU 

În municipiul Vaslui se fac pregătiri intense pentru a pune în circulație noile troleibuze ecologice. În acest sens, se va monta o staţie modernă de redresare, care să alimenteze cu energie electrică linia de contact. Printr-un proiect european, vor fi cumpărate 18 mijloace de transport călători, din care 8 autobuze hibrid diesel/electric și 10 troleibuze nearticulate. Valoarea totală a acestui proiect se ridică la suma de 108.878.193 lei. 

Consiliul Local Vaslui va aproba documentația și indicatorii tehnico-economici ai proiectului de investiții „Modernizare staţie electrică de redresare şi înlocuirea cablurilor electrice de alimentare”. Proiectul este necesar în vederea înlocuirii mijloacelor de transport în comun aflate în dotarea Transurb Vaslui, prin achiziţia unui număr de 12 troleibuze.

Municipiul Vaslui are o linie de troleibuz, care se întinde pe următoarele străzi: Strada Decebal – Strada Gării-Bulevardul Republicii-strada Ștefan Cel Mare- Şoseaua Moara Grecilor. Linia de troleibuz nu mai este utilizată din anul 2017, transportul călătorilor se efectuează în acest moment cu autobuze. Alimentarea cu energie electrica a liniei de contact existente se face dintr-o stație de redresare, amplasată pe strada Spatar Angheluță.

Stația de redresare a fost pusă în funcţiune în anul 1991, iar începând cu anul 2016 se află în stare de conservare. Tehnologia utilizată nu mai corespunde cerinţelor actuale. Stația de redresare nu poate asigura parametrii tehnici necesari funcţionarii noilor troleibuze. Astfel, se va monta o staţie de redresare de tip container, care se va monta lângă staţia de redresare existentă, ce va rămâne în conservare.

„Lucrările propuse în această documentaţie se referă la modernizarea sistemului existent de electroalimentare a troleibuzelor, lucrări ce sunt necesare asigurarea parametrilor tehnici ai tensiunii de alimentare a troleibuzelor şi funcţionarea în condiţii de siguranţă şi securitate mărită a transportului public electric din municipiul Vaslui”, se arată în proiectul de hotătâre.

Prin intermediul unui proiect european implementat de Primăria Vaslui, vor fi cumpărate 18 mijloace de transport călători, din care 8 autobuze hibrid diesel/electric cu minim 67 de locuri și 10 troleibuze nearticulate cu minim 90 de locuri.

În cadrul aceluiași proiect de extindere a rutelor și traseelor vor fi montați 342 de stălpi pentru susținerea rețelei pentru firul de contact al troleibuzelor, vor fi construite 25 de stații noi aferente zonelor de extindere a rețelelor de troleibuze și vor fi amenajate 69 de stații de călători existente.

Extinderea infrastructurii de transport în comun cu autobuzul și troleibuzul din municipiul Vaslui se va face pe mai multe direcții: traseu 1  – zona Koket (str. Gheorghe Doja), traseu 2 – strada Traian, str. Castanilor (zona liceelor Ştefan Procopiu, Ion Mincu) și traseu 3 – zona Delea – locuinţe (până la Barajul Delea), zonă cuprinsă între Nodul Intermodal și Zona Industrială (DN 2F, după CFS Vaslui).

 

About Ciobanu Danut