Home » Agricultura » Piața își revine după șocul COVID-19. Vasluienii au recoltat 20 de tone de plante medicinale

Piața își revine după șocul COVID-19. Vasluienii au recoltat 20 de tone de plante medicinale

Direcția Silvică (DS) Vaslui a recoltat în acest an 20 de tone de plante medicinale uscate. Este vorba despre floare de tei, păducel și soc. Plantele au fost livrate unor agenți economici pe piața internă, cu care instituția a încheiat contracte. Cătălin Idriceanu, directorul DS Vaslui, a precizat că anul acesta a fost o campanie mult mai bună în comparație cu anul trecut.

„Anul trecut, a fost o campanie mai slabă din cauza pandemiei de coronavirus. Cererea de mărfuri a scăzut în toate domeniile, inclusiv în ceea ce privește plantele medicinale”, a spus Cătălin Idriceanu.

Plantele au fost achiziționate de la persoanele fizice care au participat la campania de cules. De regulă, în fiecare an, peste 2.000 de culegatori iau parte la această activitate. Pentru un kilogram de substanță uscată, așa cum cer beneficiarii, trebuie recoltată o cantitate în verde de cinci ori mai mare.

„Sunt probleme în ceea ce privește asigurarea forței de muncă. Ne confruntăm cu același deficit cu care se confruntă și alte domenii de activitate. Noi utilizăm la acțiunile noastre lucrători din județul Vaslui”, a mai spus Cătălin Idriceanu.

Pentru a realiza activitatea de recoltare, DS Vaslui este certificată BIO de către SC Ecoinspect Cluj, firmă atestată internațional, iar toate produsele livrate către firmele farmaceutice sunt culese din zone nepoluate. Astfel, plantele medicinale culese în județul Vaslui se încadrează în rândul produselor naturale ecologice.

(Dănuț CIOBANU)

 

 

About Ciobanu Danut