Direcția Silvică (DS) Vaslui dă asigurări UAT-urilor și populației că vor avea la dispoziției suficient lemn de foc. În această perioadă, în zonele forestiere au loc cele mai ample lucrări de recoltare a materialului lemnos. DS Vaslui valorifică materialul lemnos prin intermediul ocoalelor silvice, în timp ce firmele private vor comercializa lemnul provenit din exploatațiile forestiere. Cătălin Idriceanu, directorul DS Vaslui, a spus că instituția pe care o conduce este pregătită să asigure necesarul de lemn de foc pentru încălzirea locuințelor populației din județul nostru.
„Prețurile sunt aceleași care au fost și până acum, nu am intervenit asupra lor. Noi spunem că sunt prețuri accesibile, 350 de lei/metru cub. Avem un catalog cu diverse sortimente, iar acestea au fost transmise UAT-urilor și sunt postate pe site-ul instituției noastre. Populația are acces și se poate informa direct”, a spus Cătălin Idriceanu.
Pentru a veni în sprijinul cetățenilor, a început să funcționeze o mașina de despicat lemne, montată la depozitul de la Brodoc. Instalația a costat circa 120.000 de euro și are capacitatea de a despica lemnul mare adus direct din pădure. La cererea clientului lemnele pot fi trasportate la destinație sau pot fi ridicate direct de la depozitul de la Brodoc.
Anul trecut, lemnul de esență tare despicat și transportat acasă la client a avut 480 lei/metrul cub, iar lemnul despicat cumpărat direct de la depozit s-a vândut cu un preț de 430 lei/metrul cub. Lemnul despicat de esență moale transportat la cilent a costat 350 lei/metrul cub, iar cel despicat care se achiziționează de la depozit a avut un preț de 300 lei/metrul cub.
(Dănuț CIOBANU)