National
În programul de guvernare, Cabinetul Cioloș propune măsuri dure pentru gestionarea crizei sanitare
Pentru programul său de guvernare, Cabinetul Cioloș propune măsuri dure pentru gestionarea crizei sanitare. Printre aceste se regăsesc: concedierea angajaților la stat și privat care intră în contact cu publicul și nu au certificatul verde Covid, decalarea anului școlar cu două săptămâni, acces doar cu certificat în spații închise neesențiale (restaurante, cinema).
Principalele măsuri prevăzute în programul de guvernare:
1. Criza sanitară – măsuri urgente pentru gestionarea pandemiei de coronavirus:
- Limitarea evenimentelor sociale și a activităților neesențiale în spațiu public închis în funcție de evoluția valului pandemic, condiționat de prezentarea certificatului verde.
- Limitarea numărului de participanți și distanțare fizică pentru evenimentele în spațiu deschis (pelerinaje, evenimente sportive, culturale etc).
- Decalarea anului școlar: vacanță 2 săptămâni, cu recuperare în perioada verii; revenire în format fizic în localitățile cu incidență sub 6/mie după cele 2 săptămâni, cu continuare online pentru restul localităților. Excepție: învățământul preșcolar și primar, care continuă în format fizic.
- Reluarea testării în școli: testare nazală (neinvazivă), gratuită, efectuată de personal medico-sanitar, pentru copiii și personalul didactic și auxiliar simptomatic sau contact
- Acces în spații închise neesențiale (restaurante, cinema etc) doar cu certificat verde. Acces în mall-uri în weekend doar cu certificat verde.
- Utilizarea certificatului sanitar pentru accesul la muncă a tuturor angajaților din sistemul public și pentru cei din sistemul privat care intră în contact cu publicul, mergând până la suspendarea / întreruperea contractului de muncă în caz de refuz.
- Sancțiuni pentru medicii care răspândesc în spațiul public mesaje antivaccinare.
- Eliminarea indemnizației pentru concediu de carantină pentru persoanele nevaccinate.
2. Criza prețurilor la energie:
- reducerea TVA de la 19% la 5% pentru energie electrică și gaze naturale pentru consumatorii casnici și non-casnici și eliminarea accizei pentru energie electrică.
- Credit fiscal pentru întreprinderi în cuantumul a jumătate din creșterea facturii la energie și gaze naturale.
- Exceptarea de la plata certificatelor verzi în factura consumatorului casnic.
- Subvenții temporare pentru CET-uri.
3. Alte măsuri:
- Reducerea impozitării muncii prin aplicarea „Zero taxe pe salariul minim”.
- Reforma ANAF, transformarea ei într‐o instituție solidă, modernă și de încredere, performantă, cu soluții digitale integrate.
- Înființare DNA-ului pădurilor.
- Împădurirea a 56.700 de hectare (păduri noi) și 3.150.000 de metri pătrați de noi zone de păduri urbane prin investiția de 803 milioane de euro din Componenta 2 a PNRR.