National

Dr. Mihaela Grama, specialist în medicina internă, explică cum se pot trata acasă formele medii de COVID-19

De teamă să nu meargă la spital, și pentru că ei consideră că se pot trata singuri, acasă, bolnavii de COVID-19 încearcă tot felul de tratamente „miraculoase”. Un fapt trist este dat de Ministerul Sănătății, care nici după doi ani de pandemie nu a instituit nici acum un protocol de tratament pentru formele medii de Covid, singurele medicamente prescrise fiind paracetamolul și vitaminele.

Dr. Mihaela Grama, specialist în medicina internă, tratează bolnavii de covid cu forme medii, iar evoluția lor este foarte bună.

”La formele medii de Covid trebuie să-ți dai seama dacă este o formă virală sau o formă bacteriană. Fiind foarte ciudat testul ăla PCR, te poți păcăli și zici că este viroză și nu-i dai antibiotic și, de fapt și de drept, pacientul să aibă bronșită bacteriană. La formele medii de Covid problema este să fii sigur că este Covid pur și nu este cu suprainfecție bacteriană, pentru că atunci trebuie să-i dai antibiotic.

De exemplu, sputa pacientului are altă culoare, altă consistență, la fel și secrețiile nazale, dacă sunt verzi sigur este infecție bacteriană. Sau, de exemplu, dacă are o formă cu laringită, întotdeauna se dă și antibiotic, chiar dacă este tipic laringită virală, pentru că suprainfectează cu flora din cavitatea bucală. Laringele se mișcă prost și aspiră microbii lui, astfel că laringele se inflamează cu propria floră microbiană. În funcție de cum arată expectorația și secreția nazală este obligatoriu să dai din prima antibiotic.

La o bronșită purulentă, la o bronșită hemoptoică, la secreții nazale maronii, verzulii, galbene se dă antibiotic. Tocmai de aceea trebuie să-l tot deranjezi pe pacientul care este în izolare, ca să-l întrebi cum se simte, ce simptome are”, ne-a declarat dr. Mihaela Grama.

Expectorant, antialergic și antibiotic

La formele medii de Covid dr. Mihaela Grama întotdeauna recomandă hidratare și prescrie expectorant, antitermic, antialergic și, dacă este nevoie, antibiotic.

„Asta este toată filosofia. Eu nu dau antivirale, pentru că asta înseamnă să tragi cu tunul după vrăbii. Virusul este atât de mic, încât antiviralul nu-l prinde. În ce privește antibioticul, dacă avem nas, gât, urechi, preferăm ceva de genul amoxicilină, zinat. Dacă este laringe, preferăm claritromicină, vibramicină, iar dacă este traheo-bronșic, preferăm azitromicină sau claritromicină, deși e mai bine claritromicină, chiar dacă se dă 7 sau 10 zile, față de 3 zile la azitromicină”, ne mai spune dr. Mihaela Grama.

Aceasta arată că toți pacienții cu Covid pe care i-a tratat s-au vindecat foarte bine. În ce privește reticența oamenilor față de spitale, medicul consideră că s-a format o fobie față de acestea, mai ales în această perioadă. „Medicii degeaba jignesc pacienții și le spun că sunt proști, inculți, pentru că după 20.000 de saci din ăia negri deja oamenii își păzesc urma și își spun că, dacă tot e să moară, măcar să moară acasă, lângă cei dragi”, a afirmat dr. Mihaela Grama.

Related Articles

Back to top button