Carne de pasăre infectată cu Salmonella pusă la vânzare în magazinele alimentare
Atenție la carnea de pasăre pe care o puneți în coșul de cumpărături! Magazinele alimentare din România sunt luate cu asalt de inspectorii ANSVSA, după ce mai multe loturi de carne de pasăre infectate cu salmonella au fost puse la vânzare.
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a decis o amplă acțiune, ca urmare a numărului mare de notificări de alertă, primite în ultima perioadă prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje (SRAAF), privind comercializarea pe teritoriul României a unor loturi de carne de pasăre, provenite din Polonia, în care s-a identificat Salmonella enteritidis și/sau Salmonella typhimurium, serotipuri cu un grad ridicat de risc pentru sănătatea consumatorilor.
„Pentru a reduce riscul pentru sănătatea publică, reprezentat de consumul acestor produse, ANSVSA a dispus, începând de săptămâna trecută, o intensificare a controalelor oficiale la nivelul depozitelor frigorifice de destinație, a platformelor logistice ale supermarket-urilor, unităților de reambalare carne de pasăre, unităților de tranșare a cărnii de pasăre, care fac comerț intracomunitar cu carne de pasăre, dar și cu privire la comercializarea ouălor provenite alte state membre, pentru a se verifica dacă se respectă standardele de comercializare a acestora”, transmite Autoritatea, într-un comunicat remis presei.
Totodată, ANSVSA anunță că a fost dispusă și recoltarea de probe de carne pentru identificarea unor posibile loturi de carne proaspătă de pasăre contaminate cu Salmonella enteritidis și/sau Salmonella typhimurium (criteriu de siguranță pentru aceasta categorie de carne) care se vor analiza în rețeaua sanitară veterinară de laboratoare acreditate.