National

Agenția Internațională pentru Energie anticipează o scădere a consumului de gaze naturale în Europa în 2022, pe fondul unei primăveri mai calde

După o creștere puternică în prima jumătate a anului 2021 (cu 13% față de anul anterior), cererea de gaze naturale la nivel european a scăzut cu aproape 5% în trimestrul al treilea, pe fondul creșterii prețurilor, se arată în raportul Agenției Internaționale pentru Energie.

Din cauza prețurilor mari, o parte a sectorului energetic s-a reorientat, pornind termocentralele pe cărbune, dar în trimestrul al IV-lea cererea nu a mai scăzut, în ciuda prețurilor record, care au atins vârful în octombrie. De asemnea, consumul de gaze a rămas la nivelul iernii 2020, ceea ce a ridicat pe totalul anului 2021 consumul de gaze din Europa la un nivel mai mare cu 5,5% față de anul 2020.

Agenția explică și faptul că seceta din sudul Europei a redus cu 30% energia produsă în centralele hidroelectrice, mărind implicit cererea de gaze. Producția de energie pe bază de gaze a crescut cu peste 25% în Spania și Italia, și cu peste 12% în Turcia.

Pe de altă parte, recordurile de preț la gaze naturale au dus la reducerea producției în mai multe unități industriale, în special producătoare de amoniac și îngrășăminte pentru agricultură. Astfel, cererea de gaze din sectoarele industriale a scăzut cu peste 10% în Belgia și Franța, în T4 din 2021.

Agenția Internațională pentru Energie anticipează că cererea de gaze din Europa va scădea cu mai mult de 4% în 2022. Acest lucru va fi determinat de o înlocuire puternică a producției de energie în termocentrale pe gaze cu energie produsă din surse verzi. Agenția anticipează și că primele luni din 2022 vor fi mai calde decât perioada similară din 2021 ceea ce va reduce și necesarul de energie pentru încălzirea locuințelor.

Sursa: Raportul AIE

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button