LocalNational

Iată tot ce trebuie să știi despre analiza PSA (antigenul specific prostatic)

Pe parcursul vieții este important ca oamenii să realizeze anumite tipuri de analize pentru a se asigură că organismul funcționează așa cum trebuie.

Printre analizele pe care un bărbat trebuie să le realizeze se enumeră și analiza PSA. De ce?

Ei bine, celulele prostatei, atât cele normale, cât și cele maligne produc o proteină denumită antigenul specific prostatic (PSA). Testul PSA măsoară nivelul de PSA din sânge. În condiții normale, bărbații au niveluri scăzute de PSA în sânge. În anumite boli, în fluxul sanguin ajunge mai mult PSA în contextul întreruperii funcționării normale a prostatei, ceea ce poate determina o creștere a PSA, indicând prezența bolii la nivelul glandei.

Pentru testul PSA este necesară recoltarea unei probe de sânge, care este trimisă la laborator pentru analiză. Rezultatele sunt prezentate că nanograme ale PSA per mililitru (ng/ml) de sânge.

Ce înseamnă un rezultat normal al PSA?

Nu există un nivel normal sau anormal al PSA-ului în sânge, iar nivelurile variază în timp la același bărbat.

În trecut, majoritatea medicilor considerau nivelul sub 4.0 ng/mL că normal. Prin urmare, dacă un bărbat avea nivelul PSA peste 4.0 ng/mL, medicul îi recomandă efectuarea unei biopsii de prostată pentru a determina dacă este prezent cancerul de prostată.

 

Este PSA recomandat în screeningul pentru cancerul de prostată?

Recomandările uzuale sunt că bărbații care se află în categoria de risc (tatăl sau frați care au avut cancer de prostate) să efectueze screeningul începând de la vârstă de 40-45 de ani, iar bărbații care nu au risc crescut să efectueze screeningul începând cu 50 de ani. Totuși, înainte de efectuarea testului că test de screening, este indicat să aveți o discuție privind beneficiile și riscurile testului cu medicul.

Recoltare analiză

Recoltarea probei de sânge trebuie efectuată dimineaţa (deoarece există mici variaţii diurne), înaintea oricărei manevre urologice (inclusiv tuşeul rectal) şi la câteva săptămâni după vindecarea unei afecţiuni inflamatorii a prostatei (prostatită).

 

În 2017, Asociația Europeană de Urologie (European Association of Urologists, EAU) în colaborare cu Societatea Europeană de Radioterapie și Oncologie (European Society for Radiotherapy and Oncology, ESRO) și Societatea Internațională de Oncologie Geriatrică (International Society of Geriatric Oncology, SIOG) a elaborat un ghid ce include următoarele recomandări privind screening-ul CP și utilizarea testului PSA:

  • testarea PSA va fi efectuată după o consiliere adecvată a pacienților privind beneficiile/riscurile asociate;
  • strategia de detectare precoce CP și intervalul de timp la care se va efectua monitorizarea va fi adaptată în funcție de riscul individual;
  • testarea PSA precoce va fi oferită pe baza unei decizii informate bărbaților > 50 ani, bărbaților > 45 ani cu istoric familial de CP, celor cu valori anterioare PSA > 1 ng/mL la 40 ani, celor cu valori anterioare PSA > 2 ng/mL la 60 ani;
  • vârsta la care va fi stopată testarea PSA va fi stabilită în funcție de speranța de viață și statusul de performanță al pacientului;
  • valoarea PSA va fi interpretată în funcție de vârstă; ca variabilă independentă, valorile PSA au o valoare predictivă pentru CP mai mare decât tușeul rectal sau ecografia transrectală;
  • la pacienţii cu valori ale PSA cuprinse între 4 şi 10 ng/mL („zona gri”) şi cu tuşeu rectal negativ se poate determinarea free-PSA din acelaşi ser și calcula raport free PSA/PSA total;. s-a dovedit că efectuarea suplimentară a acestui test reduce numărul de biopsii nenecesare.

 

Domnilor, nu mai stați pe gânduri. E timpul pentru o analiză

Vă așteptăm la PROLIFE MEDICAL Laborator de analize medicale din Bârlad, cu adresa: Str. Republicii, nr.277 BIS.

Numerele de telefon vă stau la dispoziție: Tel.: 0235419255
Tel.: 0731 490771.

 

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button