Home » National » Fostul ministru al Sănătății, Ioana Mihăilă, îl condamnă pe Alexandru Rafila pentru faptul că a introdus în farmacii Favipiravir, deși eficiența sa este zero în cazurile Covid

Fostul ministru al Sănătății, Ioana Mihăilă, îl condamnă pe Alexandru Rafila pentru faptul că a introdus în farmacii Favipiravir, deși eficiența sa este zero în cazurile Covid

Fostul ministru USR al Sănătății, Ioana Mihăilă, a declarat, într-un interviu la Realitatea TV, că actualului ministru, Alexandru Rafila (PSD), creează „un scandal fals” legat de banii pentru consultanță din PNRR ca să distragă atenția publică de la alte probleme, cum este faptul că antiviralul Favipiravir are zero eficiență în tratamentul COVID, iar achiziția acestuia reprezintă o risipă din bani publici.

„Această strategie a domnului Rafila de a lansa niște știri false, pentru că este vorba doar de știri false, nedocumentate, este fie una complet inadecvată, fie o strategie de a distrage atenția de la ceea ce de exemplu a apărut ca o problemă reală săptămâna asta. (…) Săptămâna aceasta a fost publicat în Jurnalul Societății Europene de Microbiologie și Boli Infecțioase un studiu prin care se arată că Favipiravirul are zero eficiență în tratamentul COVID. Poate că asta trebuia să fie preocuparea domnului ministru rafila în această săptămână, după ce a pus pe piață prin farmaciile comunitare acest medicament și l-a vândut opiniei publice ca o soluție pentru pacienții COVID-19. Gândiți-vă că acest Favipiravir este plătit din bani publici, are zero eficiență pe tratamentul COVID-19, nu este un medicament ieftin. Este o risipă de resurse”, a afirmat Ioana Mihăilă.

De altfel, mai mulți medici români consideră că medicamentul Favipiravir „are riscuri mai mari decât beneficii”, scrie Libertatea.

 

Medicul român Cristian Apetrei, specialist în boli infecţioase şi microbiologie la Universitatea din Pittsburgh, SUA, a atras atenția în mai multe rânduri asupra deciziei Ministerului Sănătății de a introduce Favipiravirul în farmacii.

„Antiviralele din această categorie sunt realele antivirale, confirmate în trialurile clinice de către big pharma: Remdesivir, Molnupiravid, Paxlovir. Ultimul dintre ele probabil cel mai eficace, dar indisponibil în România, pentru că avea un contract-standard care nu i-a plăcut domnului ministru. Și care contract nu se compara nici pe departe cu acela al Favipiravirului, care era excelent. Favipiravir care n-are niciun efect pe SARS-CoV-2. Dar se va găsi în farmacie. Pentru tot poporul”, a scris Cristian Apetrei pe contul său de Facebook.

Acesta a precizat că singurul beneficiu identificat științific al Favipiravirului este acela că pacienții din grupul de control al unor studii științifice au avut un „clearance viral” (au eliminat virusul din organism) mai frecvent la 14 zile decât cei tratați cu protocolul standard.

„Pacienții care au primit Favipiravir au avut un risc cu 7% mai mic de a necesita intubare, riscul de internare la ATI nu a diferit semnificativ între tratați și netratați, nu a avut niciun efect benefic în termeni de mortalitate între control și grupul de Favipiravir la pacienții cu forme ușoare spre moderate de COVID-19”, a mai explicat profesorul din SUA.

 

Medicamentul nu se regăsește în schemele de tratament din multe țări europene

Favipiravirul a fost folosit în mai multe spitale din Europa în ultimii doi ani, în principal în cadrul unor studii clinice pentru a determina eficiența acestuia. La finalul anului 2021, o analiză realizată de un site specializat prezenta că există autorizație completă sau pentru utilizarea în regim de urgență în țări precum Mexic, India, Indonezia, Thailanda, Emiratele Arabe Unite sau Malaysia. Se utilizează parțial în țări precum Marea Britanie, Grecia, Ungaria sau Arabia Saudită.

La finalul lunii ianuarie, Ministerul Sănătății a introdus în farmacii Favipiravir.

About Axinte Radu Alexandru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*