Biblioteca USV va organiza o expoziție de carte a profesorul și cercetătorului Radu Leontie CENUȘĂ
Biblioteca USV continuă organizarea evenimentelor din seria Omul și Cartea, manifestare aflată sub egida Ministeriului Educației. În ziua de 7 martie, ora 11:00, Sala de Lectură „Publicații Economice și Inginerești”, Corp E, va găzdui o întâlnire de suflet cu Domnul Prof. univ. dr. ing. Radu Leontie Cenușă, Profesor Emeritus al USV. Invitații amfitrionului Radu Leontie Cenușă sunt Prof. univ. dr. Ion Barbu, de la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași, șef lucrări dr. ing. Ciprian Palaghianu, conf. univ. dr. ing. Sergiu Horodnic, conf. univ. dr. ing. Leonard Mihai Duduman, de la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava.
Cu acest prilej, Biblioteca USV va organiza o expoziție de carte și periodice în domeniu.
Profesorul și cercetătorul Radu Leontie CENUȘĂ
S-a născut la 21 iunie 1951, în localitatea Vatra Moldoviței, din județul Suceava. Studiile primare și gimnaziale – le-a urmat în comuna natală, iar pe cele liceale, la Liceul Silvic Câmpulung Moldovenesc, în perioada 1966-1971. Imediat după terminarea liceului, Radu Leontie Cenușă a fost admis la Facultatea de Silvicultură și Exploatări Forestiere din cadrul Universității „Transilvania” din Brașov. După absolvire, în anul 1976, a obținut titlul de Inginer silvic. Fascinat de cultura germană, absolvind cursurile intensive de limbă germană la București, tânărul Radu Leontie Cenușă a urmat, în anul 1984, o specializare în domeniul regenerărilor naturale la Universitatea din Freiburg. În anul 1993, a obținut titlul de doctor în ecologie forestieră, la Academia de Studii Agricole și Silvice, cu teza Cercetări asupra structurii, volumului ecosistemic și succesiunii ecosistemelor forestiere de limită din Carpații nordici (Călimani și Giumalău).
În perioada 1976-2004, ing. Radu Leontie Cenușă a fost angajat la Institutul de Cercetări și Amenajări Silvice din Câmpulung Moldovenesc, având activități și responsabilități de cercetare științifică și producție, devenind, treptat, Cercetător principal I, șef de Stațiune.
Activitatea didactică a Profesorului ing. Radu Leontie Cenușă a început în toamna anului 1993, la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, în cadrul Facultății de Silvicultură, în calitate de conferențiar și apoi de profesor universitar. A susținut cursurile de Meteorologie-Climatologie, Silvicultură, Dinamica ecosistemelor și Metodologia cercetării științifice în silvicultură.
Domnul Profesor s-a implicat în activitățile de conducere și de cercetare științifică ale facultății, fiind decan al Facultății de Silvicultură (2004-2008), redactor-șef al revistei „Bucovina Forestieră”, membru în comitete științifice (reviste, congrese, simpozioane), îndrumător al multor lucrări de licență, disertații, lucrări pentru obținerea gradelor didactice I și conducător de doctorat pentru 23 de teze în domeniul Silviculturii.
Cunoscător a trei limbi străine (engleză, franceză și germană), profesorul și cercetătorul Radu Leontie Cenușă a publicat, în total, peste 160 de lucrări științifice. Este autor sau coautor a 12 volume, monografii și broșuri (4 publicate în limbi străine) și a peste 90 de articole și comunicări științifice. A coordonat și participat la peste 60 de proiecte de cercetare, din care 5 internaționale. Este autorul unui brevet de invenție (1989): „Adaptarea testului Pfeiffer (cromatografie specială) la regenerarea pădurii”.
Pentru activitatea depusă a fost onorat cu diferite distincții și premii, printre ele remarcându-se: Premiul „Leopold Pfeil” al Fundației Freiherr von Stein, Hamburg (1984), „Traian Săvulescu” al Academiei Române (1990), „Progresul Silvic” (1992), Cetățean de onoare al localităților Vatra Moldoviței (2009) și Vama (2012). În data de 25 iunie 2021, la propunerea Facultății de Silvicultură, Senatul USV i-a conferit titlul de Profesor Emeritus.
Profesorul și cercetătorul Radu Leontie Cenușă spune că silvicultura, în general, are două componente: pădurea și oamenii care o gestionează. Cuvintele potrivite pentru pădure sunt: salvatoare, leac, necesară, frumoasă și neînțeleasă, iar pentru oameni, în raport strict cu pădurea: avizi, superficiali, dezinteresați, ruralizați, educabili. Pădurea, pentru Radu Leontie Cenușă, a devenit vitală. Fiind mereu un slujitor al științei pădurii, reușind să-și croiască propriul drum în galeria marilor maeștri ai silviculturii prin inteligență, perseverență, bunătate și corectitudine, Profesorul Radu Leontie Cenuță contribuie la dezvoltarea cercetării silvice românești.