altex
National

Tineri pentru Ucraina: Viziunea tinerilor asupra conflictului militar din Ucraina

Consiliul Tineretului din România, federația reprezentativă a tinerilor și organizațiilor de și pentru tineret din România, la nivel național și internațional, își exprimă îngrijorarea cu privire la situația și viitorul incert al cetățenilor ucraineni care vin în România pentru a se feri de conflictul armat din Ucraina, izbucnit la data de 24 februarie 2022, odată cu invazia Federației Ruse.

 

În calitate de reprezentanți ai sectorului de tineret din România, federația de tineret este solidară cu tragedia prin care Ucraina trece acum și își dorește să se implice activ în continuare în ameliorarea acesteia. În acest sens, lansează un document de sinteză și viziune al tinerilor români asupra modului în care cetățenii ucraineni, mai ales tinerii ucraineni veniți pe teritoriul țării noastre, pot trece mai ușor prin aceste momente traumatizante, prin integrarea lor în comunitățile locale din România, până când primejdia din țara lor va dispărea.

 

În cadrul documentului, sunt analizate situația actuală a cetățenilor și tinerilor ucraineni aflați în România, ce au făcut autoritățile statului și ce a făcut societatea civilă pentru îmbunătățirea acesteia, cum au fost afectate organizațiile neguvernamentale de tineret de tot acest context și, nu în ultimul rând, propunem o serie de obiective fezabile și sustenabile pentru:

test
  • integrarea tinerilor din Ucraina în societate,
  • capacitarea dialogului dintre stat și societate civilă în acest scenariu de criză,
  • susținerea implicării tinerilor, organizațiilor neguvernamentale de tineret și lucrătorilor de tineret în tot acest proces.

 

Obiective pe termen scurt

  1. Centralizarea nevoilor persoanelor care vin din Ucraina
  2. Înregistrarea și monitorizarea traseului tuturor persoanelor care vin din Ucraina
  3. Acoperirea nevoilor de bază ale persoanelor care vin din Ucraina
  4. Consolidarea colaborării dintre autoritățile statului și societatea civilă
  5. Adaptarea cadrului legislativ la situația curentă
  6. Consolidarea capacității organizațiilor neguvernamentale de tineret de a contribui la gestionarea acestei crize umanitare, în special a celor care gestionează fluxul de oameni care vin din Ucraina, la granițele României

Obiective pe termen mediu

  1. Integrarea tinerilor ucraineni în sistemul de învățământ românesc
  2. Integrarea tinerilor ucraineni pe piața muncii din România
  3. Integrarea socială și culturală a tinerilor ucraineni în comunitățile locale din România
  4. Monitorizarea și evaluarea implementării tuturor politicilor publice adoptate cu scopul ameliorării acestei crize umanitare

Obiective pe termen lung

  1. Creșterea capacității și vitezei de reacție a statului român în gestionarea de astfel de crize, în parteneriat cu societatea civilă și mediul privat
  2. Armonizarea acțiunilor din plan național cu cele din plan internațional

 

Colaborarea armonioasă și constructivă între stat și societate civilă s-a dovedit a fi, încă o dată, cea mai importantă armă de care avem nevoie. Fără resurse din partea statului, activitatea ONG-urilor este îngreunată de necesitatea de a urmări și gestiona minuțios până la cel mai mic aspect, lucru care le determină să tergiverseze unele acțiuni concrete și absolut necesare, iar statul, fără ideile, feedback-ul și implicarea directă a societății civile în procesul de guvernare va crea un sistem paralel cu realitatea în care trăiesc cetățenii.

În acest sens, Consiliul Tineretului din România îndeamnă atât organele statului, cât și reprezentanții societății civile să-și unească forțele pentru a reuși să depășim o situație cu care încă nu ne vine să credem că ne confruntăm în anul 2022: un război.

 

„În această perioadă, societatea civilă românească și tinerii, în mod special, dovedesc în continuare faptul că sunt alături de semenii lor prin ample exemple și acțiuni de solidaritate.  Este important ca implicarea organizațiilor neguvernamentale de tineret să fie în continuare susținută, pentru a răspunde tuturor nevoilor ce apar în mod constant. Colaborarea între sectorul neguvernamental și autoritățile centrale și locale trebuie susținută și îmbunătățită pe tot parcursul acesteia. Credem în potențialul României de a fi o țară de destinație și nu doar de tranzit, astfel că sunt vitale existența unor măsuri de integrare a tinerilor ucraineni în societatea românească, iar organizațiile de tineret au, cu certitudine, un rol deosebit și relevant.”, Gabriel Carnariu, Președinte Consiliul Tineretului din România

 

***

CTR reprezintă principalul partener neguvernamental pe probleme de tineret în raport cu autoritățile și instituțiile publice centrale abilitate în domeniul politicilor pentru tineret. Scopul Consiliului Tineretului din România este de a acționa pentru apărarea și promovarea drepturilor tinerilor români din țară și din străinătate, precum și în vederea creșterii participării active a acestora la viața comunităților din care fac parte. CTR sprijină și susține interesele comune ale membrilor săi la nivel local, regional, național, european și internațional.

CTR și-a asumat misiunea de a asigura prezența unei voci puternice a tinerilor în plan instituțional și public în procesul de dezvoltare a politicilor publice care vizează tinerii și care pot avea un impact semnificativ asupra tinerilor, inclusiv în domenii care vizează ocuparea, educația, sănătatea, participarea civică și politică și voluntariatul.

În prezent, CTR reunește 22 de structuri federative, cu o rețea de peste 500 de organizații de și pentru tineret din țară, fiind singura structură din România afiliată la Forumul European pentru Tineret (European Youth Forum) și Organizația Mondială pentru Tineret (World Assembly of Youth).

 

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button