Vasluienii scot la vânzare tot mai mult pământ! Criza alimentară va scumpi prețul terenurilor agricole
de Dănuț CIOBANU
Vasluienii au scos la vânzare în acest an 357 hectare de terenuri agricole din extravilan. Cei mai interesați de achiziționarea pământului sunt arendașii, care lucrează aceste terenuri. În prezent, prețul mediu de tranzacționare este de 13.000 lei/hectar. În noul context socieo-economic, marcat de războiul din Ucraina și criza alimentară, este de așteptat ca prețul pământului să crească. O mare parte din suprafețele arabile din județ au un grad de fertilitatea scăzut.
Proprietarii din județul Vaslui continuă să scoată la vânzare suprafețe mari de terenuri agricole extravilane. În prezent, prețul mediu de tranzacționare este de 13.000 lei/hectar. Prețurile aferente acestor terenuri oscilează în funcție de poziția terenului (la limita cu terenuri intravilane, în apropierea orașelor), categoria de folosință a acestuia, calitatea terenului
Chiar dacă în ultimii ani numărul ofertelor de vânzare a fost destul de mare, este de așteptat ca în noul context economic să se producă schimbări și la nivelul pieței funciare. În primul rând, oamenii vor fi mult mai precauți în ceea ce privește vânzările și vor cere un preț mai mare pentru un hectar de teren. În al doilea rând, în condițiile în care la nivel european și modial se vorbește despre o posibilă criză alimentară din cauza prelungirii războiului din Ucraina, este de așteptat ca numărul tranzacțiilor să se diminueze.
„De la începutul anului și până în prezent, la nivelul județului Vaslui au fost depuse un număr de 409 oferte de vânzare de teren din extravilan, iar în urma analizei acestor dosare cu privire la respectarea Legii nr. 17/2014 au fost emise 75 de avize finale. Suprafața pentru care s-au depus ofertele este de 357 hectare”, a spus Gigel Crudu, directorul Direcției pentru Agricultură a Județului (DAJ) Vaslui.
Anul trecut, DAJ Vaslui a primit 1.771 oferte de vânzare de teren agricol situat în extravilan, pentru o suprafață de 1409,69 hectare. Instituția a emis 370 de avize în vederea cumpărării terenurilor de către preemptori și/sau potențiali cumpărători și au fost înregistrate 502 adeverințe care atestau finalizarea procedurii, precum și faptul că terenurile sunt libere la vânzare.
O mare parte din suprafețele arabile din județ au un grad de fertilitatea scăzut, lucru care influențează prețurile cu care se tranzacționează terenurile. Conform datelor DAJ Vaslui, gradul de fertilitate al terenurilor este următorul: clasa I de fertilitate 5.834 hectare, adică 1,45% din totalul suprafeței arabile din județ care este de 401.039 hectare; clasa II de fertilitate 93.060 hectare (23,2%); clasa III de fertilitate 158.008 hectare (39,4%); clasa IV de fertilitate 105.896 hectare (26,5%); clasa V de fertilitate 38.241 hectare (9,5%).