Local

Conferința științifică „Unirea Basarabiei cu România”

Vineri, 25 martie 2022, ora 11:00, în Sala „Arta” a Muzeului Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui, aflat sub egida Consiliului Județean Vaslui, s-a organizat Conferința științifică „Unirea Basarabiei cu România”. Evenimentul a fost transmis on-line pe pagina de Facebook a instituției.
Conferința a adus în prim plan momentul 27 martie 1918, moment de referință în paginile de istorie ale neamului românesc.
Anul 1918 a fost încununarea efortului poporului român, biruința dreptății secolelor de luptă și suferință, dorul împlinit al câtorva milioane de suflete.
Încă din 2 decembrie 1917, Sfatul Țării proclama Basarabia, Republică Democratică Moldovenească, iar la 24 ianuarie 1918, aceiași instituție proclama Basarabia, republică independentă. Actul din 27 martie va rămâne „încrestat cu litere de aur în letopisețele neamului românesc”. Momentul Unirii Basarabiei cu România a reprezentat prima etapă în drumul spre Marea Unire din 1918, actul desăvârșirii unității depline a neamului românesc.
În cadrul manifestării cu tema, Unirea Basarabiei cu România, cercet. șt. dr. Corneliu CIUCANU, de la Centrul de Istorie și Civilizație Europeană – Academia Română, Filiala Iași, a dezbătut problematica Unirii Basarabiei cu Țara (27 martie 1918) … între reticența Marilor Puteri occidentale și ostilitatea rusească, pentru ca cercet. șt. II dr. Paul NISTOR, de la Institutul de Istorie „A D. Xenopol” – Academia Română, Filiala Iași, să se axeze pe tematica Basarabiei în propaganda externă a României Mari, iar dr. Mihai-Cristian ȘELARU, de la Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui să contureze figura emblematică a Elenei Alistar Romanescu, deputat în Sfatul Țării.
Organizatori:
• Prof. dr. Ramona-Maria MOCANU, directorul Muzeului Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui
• Dr. Mihai-Cristian ȘELARU, Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button