National
În perioada 23-24 martie 2022, la Timișoara a avut loc exercițiul de simulare SIMEX ‘22, în cadrul proiectului INDIMA
Exercițiul virtual, de tip table-top derulat în această săptămână în Timișoara a urmărit ca prin scenariul atent elaborat, misiunile fictive derulate care vizează de o manieră prioritară antrenarea decidenților, a echipajelor operative și consolidarea unor puncte strategice de răspuns la dezastre să contribuie la creșterea, optimizarea și eficientizarea misiunilor de intervenție , atunci când comunitățile sunt puternic impactate de reale situații de urgență.
Scenariul exercițiului s-a axat pe manifestarea unor situații de urgență , caracterizate prin intemperii, vânt și ploaie înghețată -“freezing rain” și repercusiunile care pot apărea la incidența acestor fenomene meteo extrem de periculoase pentru comunități, precum incendii, accidente rutiere și aviatice, întreruperi de curent locale, prăbușirea acoperișurilor, a copacilor etc.
Prima zi de exercițiu a început cu o serie de activități intense, cu injecturi complexe, ce s-au derulat pe parcursul a mai mult de trei ore. Situațiile tactice introduse în fluxul informațional decizional al structurilor de decizie angrenate în cadrul exercițiului au concentrat atenția participanților către faza de răspuns imediat în cazul unei situații de urgență majoră.
A doua zi de exercițiu fost împărțită în două segmente, ambele precedate de câte un salt în timp în cronologia de exercițiu. Astfel participanții au putut experimenta situații tactice complexe ce pot apărea la intervale de timp mai mari față de momentul inițial al producerii situației de urgență. Au fost testate acțiuni pe termen mediu și lung, inclusiv până la momentul revenirii la starea de normalitate.
De asemenea, pe tot parcursul activității, componenta de realitate virtuală a impulsionat activitatea tuturor participanților implicați la nivel operativ.
În cadrul ceremoniei oficiale de deschidere a exercițiului, prefectul județului Timiș, domnul Mihai Ritivoiu, a subliniat importanța organizării acestui tip de exerciții și a adresat mulțumiri reprezentanților serviciilor de urgență din Ungaria pentru sprijinul bilateral acordat în situații de criză. Totodată, reprezentanții structurilor implicate direct în exercițiu au transmis un mesaj de încurajare și susținere echipelor participante, subliniind importanța fructificării acestei ocazii de training, într-un mediu sigur, utilizând noi tehnologii.
***
Proiectul INDIMA urmărește dezvoltarea și îmbunătățirea unui concept de abordare holistică a gestionării riscului de dezastre prin integrarea tuturor părților interesate relevante în activități comune preplanificate de pregătire și răspuns. Principalul obiectiv al proiectului INDIMA, finanțat de către Uniunea Europeană – DG ECHO, este de a dezvolta un concept destinat optimizării cooperării și îmbunătățirii coordonării între o gamă largă de părți interesate guvernamentale și neguvernamentale, civile și militare, precum și publice și private.
Consorțiul care derulează proiectul INDIMA (INtegrated DIsaster MAnagement) este coordonat de către Departamentul pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne – România și are în componență următoarele entități: Publicomm GmbH – Austria, Crucea Roșie Maghiară – Ungaria și iHELP Institute – Polonia.