Home » National » Metode tradiționale de vopsit ouăle de Paște

Metode tradiționale de vopsit ouăle de Paște

Culoarea tradițională cu care se vopsesc ouăle de Paște este cea roșie, însă astăzi se utilizează și alte culori care au legătură cu simbolisme religioase sau naționale. În România există mai multe tehnici de vopsit ouăle, fie utilizând vopsele din comerț, fie prin metode naturale.

Ouăle pentru Paște se vopsesc în Joia Mare, potrivit tradiției. Pentru creştini, ouăle roșii amintesc, în primul rând de Jertfa Mântuitorului Hristos de pe Crucea Golgotei.

Tradiţia ortodoxă vorbeşte de Sfânta Maria Magdalena plângând la picioarele Crucii lui Hristos, iar Sângele Lui înroşind ouăle puse sub Cruce.

 

Ouă vopsite natural cu sfeclă roșie

Pentru cei care nu vor să folosească vopsea din comerț, există și varianta vopsirii ouălor de Paște natural. Pentru asta se pot folosi sfecla roșie sau foile de ceapă.

Vopseaua pe bază de sfeclă roșie se obține prin fierberea a două sfecle de dimensiune medie într-un litru de apă, în care se adaugă două linguri de oțet După 4 minute de stat pe foc, în apa cu bucățile de sfeclă se adaugă și ouăle. După ce apa a dat în clocot, se lasă ouăle încă 4 minute și se scot.

Ouă vopsite natural cu foi de ceapă

Cum se vopsesc natural ouălele cu foi de ceapă? Se strâng foile uscate de ceapă, de preferabil ceapă roșie pentru a obține culoarea roșie. Ceapa galbenă vopsește ouăle arămiu.

File de la vreo 20 de cepe – 15 roșii și 5 galbene – se pun în circa trei litri de apă și se fierb cam o oră. Se strecoară apoi apa și se toarnă peste ouă care se fierb aproape 10 minute. În lichid se adaugă și puțină sare, iar la final 3-4 linguri de otet pentru fixarea culorii.

Ouăle se lasă în oala cu lichidul colorat să se răcească iar la final se ung cu putin ulei pentru a fi lucioase.

About Axinte Radu Alexandru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*