de Dănuț CIOBANU
Sindicatele din județul Vaslui au primit cu reticiență decizia guvernanților de creștere a salariului minim pe economie cu 200 de lei. Dincolo de faptul că suma este foarte mică, majorarea este voluntară și multe firme nu vor opera această creștere. În tot acest timp, grosul salariaților își văd veniturile înghițite de inflație și de scumpirile în lanț. Mai mult, vasluienii încasează în continuare printre cele mai mici salarii din România.
Pachetul de măsuri de sprijin prezentat de Guvernul României prevede printre altele majorarea salariului minim pe economie cu suma de 200 de lei. Această majorare va fi una voluntară și scutită de taxe. Mai exact, creșterea salariilor va fi făcută doar de firmele care doresc acest lucru. Gică Crețu, președintele Sindicatului CNSLR Frăția Vaslui, a spus că această majorare este foarte mică, în condițiile în care salariații fac față tot mai greu la valul de scumpiri la utilități și alimente.
„Creșterea cu 200 de lei a salariului minim pe economie este foarte, foarte puțin. La angajatorii privați sunt angajatori care au aplicat și au dat mărirea salarială, care au dat după bunul plac sau nu au dat deloc. S-a mers pe salariul minim pe economie și atât. Salariații suportă tot mai greu scumpirile. Orice s-a scumpit, iar la unele produse s-au scumpit cu 100% chiar și mai mult. Oamenii sunt nemulțumiți”, a spus Gică Crețu.
Una din consecințele inflației și a scumpirilor din ultima perioadă este scăderea accentuată a puterii de cumpărare. Tocmai de aceea, sindicatele au făcut demersuri pentru aplicarea în integralitate a Legii nr. 153, fiind contestată si Ordonanța nr. 130 privind impunerea unor restricții.
Din nefericire, vasluienii vor încasa în continuare printre cele mai mici salarii din România. Conform datelor Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză privind proiecţia principalilor indicatori economico-sociali în profil teritorial 2021 – 2025, la sfârșitul acestui an, câștigul salarial mediu net din județul Vaslui va fi de 3.138 lei/salariat. Spre comparație, la sfârșitul anului curent, în județul Cluj câștigul salarial net va fi de 4.460 lei/salariat; Timiș – 4.173 lei/salariat; București – 5.171 lei/salariat.
Nici peste trei ani situația nu se va schimba radicat, când câștigul salarial mediu net din județul Vaslui va fi de 3.960 lei/salariat. În același an, în județele din Regiunea Nord-Est situația va fi următoare: Bacău – 4.141 lei/salariat; Botoșani – 3.909 lei/salariat; Iași – 4.937 lei/salariat; Neamț – 3.859 lei/salariat; Suceava – 3.908 lei/salariat.
În zonele dezvoltate economic, în anul 2025 va fi următorul câștig salarial mediu net: București – 6.444 lei/salariat; Cluj – 5.681 lei/salariat; Timiș – 5.299 lei/salariat.