BusinessLocal

Alarmă printre oamenii de afaceri vasluieni! Multe firme vor intra în faliment sau se vor descurca foarte greu

de Dănuț CIOBANU 

Oamenii de afaceri din județul Vaslui susțin că 2022 va fi un an de coșmar pentru mediul economic. Inflația și puterea de cumpărare scăzută din zona noastră vor scoate de pe piață foarte multe societăți. Dacă anul trecut au intrat în faliment peste 1.000 de firme, previziunile pentru anul curent sunt din cele mai îngrijorătoare. În următorii ani, județul Vaslui se va clasa pe ultimele locuri la nivel național în ceea ce privește performanța economică.

Inflația și puterea de cumpărare scăzută din zona județului Vaslui vor crește exponențial numărul de falimente. Oamenii de afaceri susțin că problemele cu care se confruntă mediul de afaceri sunt tot mai mari, iar o parte din agenții economici nu vor face față crizelor succesive și vor ieși de pe piață.

„Anul acesta, până la sfârșit, o să fie un an cu provocări extraordinare, din cauza puterii de cumpărare scăzute din zona noastră și a inflației tot mai mari care o să vină. Probabil, la anul, o să vedem că foarte mulți dintre reprezentanții comunității de afaceri nu o să mai fie. O să fie în faliment sau o să se descurce foarte greu!”, a spus Dan Hurduc, vicepreședintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Vaslui.

Potrivit datelor Oficiului Național al Registrului Comerțului, în perioada ianuarie – decembrie 2021 situația din județul Vaslui a fost următoarea: 187 de firme și-au suspendat activitatea, 221 de firme s-au dizolvat, 636 de firme au fost radiate din Registrul Comerțului. În total, au ieșit de pe piață 1.044 de firme.

Din nefericire, previziunile economice pentru următorii ani plasează județul Vaslui pe ultimele locuri la nivel național în ceea ce privește performanța economică. Conform datelor Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză privind proiecţia principalilor indicatori  economico-sociali în profil teritorial 2021 – 2025, Vasluiul va avea în anul 2022 un PIB de 6.394 euro/locuitor. Potrivit aceleiași proiecții, în anul 2025, PIB-ul va crește la 7.878 de euro/locuitor, ceea ce ne plasează pe ultimul loc în România la acest indicator, care semnalează creșterea economiei și a productivității.

Tot în anul 2025, prognozele indică un PIB de 13.690 euro/locuitor în județul Iași; 9.408 euro/locuitor în județul Călărași; 14.220 euro/locuitor în județul Tulcea; 10.232 euro/locuitor în județul Teleorman; 10.307 euro/locuitor în județul Vrancea, 13.639 euro/locuitor în județul Sălaj.

Sectoarele economice cu o dezvoltare economică reprezentativă pentru județul Vaslui sunt: cultivarea cerealelor, creşterea păsărilor şi ierbivorelor, prelucrarea şi conservarea cărnii de pasăre, fabricarea lagărelor, angrenajelor, cutiilor de viteză şi a elementelor mecanice de transmisie şi fabricarea produselor din carne. Investițiile din industria rulmenților și cea alimentară vor asigura premisele unei dezvoltări sustinute pentru următorii ani.

 

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button