AgriculturaLocal

Șefii fermelor agricole revoluționează politica salarială! În agricultura vasluiană sunt în plată salarii de 8.000 de lei

de Dănuț CIOBANU 

Majorarea salariului minim din agricultură la 3.000 de lei nu îi ia prin surprindere pe fermierii vasluieni. În prezent, în sectorul agricol local sunt în plată salarii și de 8.000 de lei, iar șefii fermelor agricole sunt dispuși să dea lefuri și mai mari. Problema este ca forța de muncă să fie specializată și să presteze lucrări de calitate. Rămâne de văzut dacă la nivel național agricultura va fi considerată un domeniu prioritar și va dispune de o strategie de dezvoltare coerentă. 

Fermierii din județul Vaslui sunt de acord cu proiectul de lege aprobat în Parlamentul României, care prevede că salariul de bază minim brut în domeniul agricol să fie de minimum 3.000 lei lunar. Camera Deputaților a fost for decizional, legea având nevoie mai departe să fie promulgată de președinte și publicată în Monitorul Oficial.

Până la sfârşitul anului 2022, pentru domeniul agricol, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată va fi de minimum 3.000 lei lunar, fără a include indemnizaţiile, sporurile şi alte adaosuri, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună, reprezentând în medie 17,928 lei/oră. În prezent salariul minim pe economie este de 2550 de lei brut.

Ionel Constantin, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Vaslui, a spus că fermierii din județ dau în mână la tractoriști și câte 4.000 și 8.000 de lei.

„Fermierii nu au o problemă. Am discutat cu Dan Hurduc, cu Constantin Duluțe, am discutat cu crescătorii de pui, cu Safir Gheorghe și copiii, am discutat cu Cătălin Moraru. Sunt interesați să plătească, dar pe aceia care depun eforturi și sunt specialiști în meseria lor. Sunt oamenii care iau 2.000 de euro și își doresc 3.000 de euro, dar pe timpul lucrărilor și dacă fac lucru de calitate. Au adus mașini de 400.000 de euro și nu poți să o dai cuiva care o omoară imediat”, a precizat Ionel Constantin.

Legea nouă mai prevede că perioadele lucrate în sectorul agricol constituie stagiu de cotizare pentru stabilirea dreptului la indemnizaţie de şomaj şi indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă acordate în conformitate cu legislaţia în vigoare.

„Haideți să plătim specialiștii, care să fie un exemplu pentru cei care doresc să rămână aici. Și munca brută trebuie plătită bine, pentru stabilizarea forței de muncă în plan local”, a mai adăugat Constantin.

Oamenii de afaceri vasluieni susțin că țara noastră are resursele și capacitatea necesare pentru a trece cu bine de criza alimentară prognozată la nivel european și global. Pentru a pune în valoare atuurile agriculturii naționale este nevoie însă de o strategie, care să traseze principalele direcții de dezvoltare.

„Dacă producem, avem unde să depozităm ce producem? Ce depozităm, avem după aceea posibilitatea să industrializăm și să producem produsul finit, care să fie dat apoi omului să îl consume? După aceea, am industrializat și avem aceste prooduse consumabile, avem o rețea prin care aceste produse să fie distribuite populației noastre? Nu! Noi resurse, posibilități, capacitate avem, dar nu se dorește ca ele să fie fructificate în folosul oamenilor din această zonă a lumi”, a spus Ovidiu Copacinschi, președintele Asociației Patronale a Întreprinderilor Mici și Mijloci Vaslui.

 

 

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button