altex
National

17 mai – Ziua Mondială de luptă împotriva Hipertensiunii Arteriale

Experții cardiologi, neurologi, diabetologi și medici de familie trag un semnal de alarmă asupra prevalenței crescute a hipertensiunii arteriale în România. Apelul vine chiar de Ziua Mondială a Hipertensiunii Arteriale, care se desfășoară anual pe 17 mai.

 Potrivit studiului epidemiologic SEPHAR III, în România exista aproximativ 7,4 milioane de persoane (45% dintre adulți) care suferă de hipertensiune arterială. Dintre aceștia se estimează că doar 59% urmează un tratament!

Hipertensiunea arterială este responsabilă, prin complicațiile sale, pentru 45% din totalul deceselor cauzate de boli cardiovasculare și 51% dintre decesele cauzate de accidente vasculare cerebrale, care împreună sunt cele mai mari cauze ale morbidității și mortalității la nivel mondial. Reducerea valorilor tensiunii arteriale salvează vieți!

Factorii posibili implicați în creșterea numărului de pacienți hipertensivi, conform studiului SEPHAR III, sunt consumul excesiv de sare (in medie 12,5 g/zi față de un necesar de 6 g/zi),

 

test

Cum ții sub control tensiunea arterială?

 

Stilul de viață are o importanță crucială în prevenirea și tratarea hipertensiunii arteriale: obezitatea, inactivitatea fizică, excesul de sare, alimentația bogată în alimente procesate și cu un conținut ridicat de grăsimi, alcoolul și tutunul sunt printre principalele cauze ale unei tensiuni arteriale crescute.

 

Modificările stilului de viață prin care oricine își poate îmbunătăți tensiunea arterială includ:

  • Mentinerea sau aducerea greutatii la un nivel optim
  • Reducerea grăsimilor monosaturate din alimentație
  • Reducerea conținutului de sare în dietă
  • Exerciții fizice regulate
  • Ponderarea consumului de alcool
  • Eliminarea fumatului

 

Ziua Mondială a Hipertensiunii Arteriale este un eveniment anual inițiat în 2005 de Liga Mondială a Hipertensiunii (World Hypertension League) și are ca obiectiv major să ajute populația să conștientizeze și să prevină ravagiile cauzate de hipertensiune, un « ucigaș tăcut » responsabil de jumătate dintre bolile cardiovasculare.

 

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button