Local

Dublu eveniment cultural la Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui

– Expoziția: „Culoarea, de la natură la țesătură”
– Lansare de carte: „Timpul sacru. Sărbătorile de altădată” a cunoscutului etnolog Marcel Lutic
Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui, instituție aflată sub egida Consiliului Județean Vaslui, vă invită să participați vineri, 24 iunie 2022, ora 11:00, în Sala „Arta” a instituției, la manifestarea deschisă cu ocazia Zilei Naționale a Iei, activitate concretizată prin expoziția de etnografie „CULOAREA, DE LA NATURĂ LA ȚESĂTURĂ” și lansarea volumului intitulat „TIMPUL SACRU. SĂRBĂTORILE DE ALTĂDATĂ” a cunoscutului etnolog MARCEL LUTIC.
Deschisă de Ziua Iei – emblemă națională a culturii române, manifestarea propune publicului vasluian renașterea tradițiilor populare românești privind crearea motivelor decorative prezente pe țesăturile de odinioară ale bunicilor noștri.
Expoziția „Culoarea, de la natură la țesătură” pune în valoare folosirea culorilor obținute pe cale naturală, în industria casnică a țesăturilor de interior, cu precădere culori obținute din scoarța și frunzele unor arbori sau din tulpina, frunzele și florile unor plante, ori întrebuințarea unor oxizi naturali. În egală măsură, cromatica acestor țesături tradiționale realizată din culori obținute pe cale naturală se încadrează ca îndeletnicire tradițională în categoria frumosului din existența țăranului român.
În cadrul vernisajului expoziției de etnografie va avea loc lansarea cărții „Timpul sacru. Sărbătorile de altădată”, în prezenţa autorului, cunoscutul etnograf Marcel Lutic. Apărut recent la Editura Vasiliana’98 din Iași și ajuns la cea de-a treia ediție, volumul, așa cum apare scris pe coperta interioară, este „prefăcut, mult adăugit și relativ încreștinat”.
Volumul „Timpul sacru. Sărbătorile de altădată” se constituie într-un reper pentru cunoașterea, studierea, înțelegerea, promovarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial al românilor. Aceasta cuprinde o incursiune în calendarul popular românesc, grupată în capitole: Sărbători domnești sau împărătești, Sărbători ale Maicii Domnului, Sărbători ale sfinților „mari”, Sărbători ale sfinților „mici”, Sărbători precreștine sau băbești și „Poitra” (zile în care se fac praznice). Aceste sărbători creștine şi precreștine de peste an, multe dintre ele uitate sau puțin cunoscute sunt un prilej pentru etnograful Marcel Lutic în a exemplifica, explica și detalia o serie de specificități și unicități a rostului şi ritmului vieţii țăranului român. Cartea reprezintă o iniţiere în semantica creştină şi laică a etnologiei şi etnografiei prin descrierea, într-un mod accesibil cititorilor, a sărbătorilor neamului românesc de dinainte şi după creștinarea sa, valoros patrimoniu autentic şi unic tezaur național.
Organizatorii evenimentului sunt:
– Prof. dr. Ramona Maria MOCANU, directorul Muzeului Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui
– Elena BOTEZ, restaurator textile, Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui
– Marian ANTONIU, muzeograf, Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button