National

Liviu BRĂTESCU, Senator PNL Iași: „Iașul și Moldova au nevoie de dezvoltare!”

Liviu Brătescu, Senator PNL Iași,
Declarație politică în Senatul României:

„Nu ne mai putem permite mai multe Românii în interiorul acelorași granițe!
Parlamentarii nu fac nici drumuri, și nici nu construiesc școli. Asta nu îi împiedică, uneori, în campaniile electorale, să le promită. Sunt însă destule lucrurile pe care le pot mișca pentru cetățenii pe care îi reprezintă din această importantă demnitate publică. Ca senator PNL de Iași am o datorie importantă față de Moldova și ieșenii care ne-au dat votul lor pentru a ajunge aici să le reprezentăm interesele. România are, la rândul ei, o datorie enormă față de Moldova și față de ieșeni. Aceasta vine, parțial, din istoria noastră națională, și parțial din trecutul recent, când regiunea noastră a fost privată de mari proiecte de investiții. Așa ne-a prins Centenarul Marii Uniri împreună, regiunile istorice, dar atât de departe unele de altele prin lipsa infrastructurii rutiere sau feroviare adecvate.

Astăzi PNL se află la guvernare într-o largă coaliție, și nu mai poate spune că de vină sunt alții pentru ceea ce nu poate realiza. Autostrada Unirii și A7, Spitalul Regional de Urgențe sau Institutul Regional de Boli Cardiovasculare sunt proiecte de echipă cărora mă voi alătura cu toată forța. Ele reprezintă baza contractului nostru cu alegătorii și, în orice formulă guvernamentală, sunt nenegociabile. Oamenii nu mai au răbdare, și trebuie să livrăm acum!

În același timp, Iașului trebuie să i se recunoască statutul de capitală culturală a României și altfel decât prin imnuri și buchete de flori. Are nevoie de o infrastructură culturală solidă, iar aici deja am început să facem pași mari și concreți. Personal am inclus pe finanțări construcția unei noi săli de spectacole pentru Opera Națională Română Iași în perioada mandatului meu de Secretar de Stat în Ministerul Culturii. Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei va finanța printr-un împrumut consistent numeroase obiective culturale din România, iar circa 15 milioane de euro sunt destinate Operei ieșene. Așadar, astăzi banii există pentru acest proiect și este o reușită a echipei liberale ieșene.

Filarmonica ieșeană are nevoie, de asemenea, de un sediu renovat, iar acest lucru se va întâmpla prin intermediul fondurilor din cadrul Planului Național de Reconstrucție și Reziliență. Este o mare durere a Iașului, iar Consiliul Județean Iași a depus deja toată documentația pentru ca acest lucru să devină posibil.
De altfel, de numele PNL Iași și activitatea noastră la nivel guvernamental și parlamentar se leagă multe obiective care au fost renovate sau restaurate: Palatul Culturii, Biblioteca Centrală Universitară, Palatul Copiilor, ca să dau doar câteva exemple. De asemenea, prin intermediul Consiliului Județean și a conducerilor sale liberale a renăscut la Iași Muzeul Literaturii Române, care a primit sprijin pentru numeroase lucrări de renovare a clădirilor sale de patrimoniu și care a generat cel mai mare festival de literatură din Europa Centrală și de Est: FILIT. Atunci când liberalii au pârghiile puterii, livrează pentru comunitate!

Nu în ultimul rând, trebuie să ne concentrăm atenția asupra Programului Național de Investiții „Anghel Saligny”, unde Iașul se numără printre județele care vor primi cele mai multe fonduri pentru comunitățile locale. Este meritul primarilor din județul Iași care au realizat că este o șansă unică pentru a reuși investiții în canalizare, în rețele de gaz și în alte obiective vitale, care să aducă aceste localități în secolul pe care îl trăim. Blamat inutil, Programul „Anghel Saligny” este vital în acele zone care nu mai sunt acoperite de fondurile europene. Sunt restanțele noastre istorice, este instrumentul prin care acum abia reparăm o mare nedreptate făcută prea multor români care nu au șansa să locuiască într-o mare aglomerare urbană care a atins deja standarde europene de trai.

Nu mai putem permite să avem mai multe Românii în interiorul acelorași granițe! Nu mai putem permite ca Moldova să fie o regiune subdezvoltată, în vreme ce Bucureștiul și Ilfovul totalizează din punct de vedere economic 25% din PIB-ul țării pe un spațiu geografic restrâns. Boala centralizării este endemică în România, iar noi, reprezentanții ieșenilor la București trebuie să îi găsim leacul. Azi, nu când vin data viitoare alegerile!”

 

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button