Micrometrele fac măsurători precise, asigurând o potrivire perfectă pentru sarcină. Atelierele de mașini folosesc micrometre pentru a verifica dacă munca lor respectă specificațiile atunci când fabrică piese personalizate. Instalatorii de țevi, mecanicii și profesioniștii în asigurarea calității pot păstra, de asemenea, un micrometru în cutia lor de scule pentru a verifica toleranțele mai strânse.
Micrometrele sunt disponibile într-o mare varietate de configurații. Alegerea unui micrometru potrivit pentru scopul dvs. depinde în principal de trei factori: forma și dimensiunea piesei pe care o veți măsura, precizia pe care o necesită munca dvs. și mediul în care veți lucra.
Multe micrometre sunt prevăzute cu citire digitală sau comparatoare, care sunt mai ușor de citit decât treptele gravate pe țeava sculei. Afișajele digitale mai mari sunt utile mai ales atunci când unealta trebuie ținută în unghi sau poziționată în interiorul unui spațiu îngust, ceea ce poate obstrucționa vederea utilizatorului asupra butoiului.
Potriviți micrometrul cu lucrarea
Micrometrele au forme diferite, în funcție de tipul de obiect pentru care sunt concepute să măsoare. Pentru măsurarea grosimii unui obiect, un micrometru exterior este esențial. Micrometrele exterioare arată ca o clemă – un ax în mișcare vine împreună cu o „nicovală” fixă pentru a măsura grosimea sau diametrul unei piese.
Micrometrele digitale cu clește sunt utilizate pentru a măsura dimensiunile interioare ale găurilor, tuburilor, țevilor sau canelurilor și au „fălci” care se extind și se contractă. Aceste micrometre sunt ținute la un unghi paralel cu suprafața unei găuri sau a unui alezaj pentru a măsura diametrul cu ajutorul punctelor de contact de pe „fălci”. aceste instrumente arată de obicei ca o tijă extensibilă, deși unele au „fălci” care se depărtează pentru a măsura lățimea unei deschideri sau diametrul interior al unei găuri.
Micrometrele de adâncime măsoară adâncimea unei găuri. Ei au o bază largă care se așează deasupra găurii și o sondă care se extinde în jos.
Capetele micrometrelor nu au clemă și sunt concepute pentru a fi montate pe alte scule sau dispozitive de fixare. De exemplu, un cap micrometric poate fi montat pe un banc de lucru și utilizat pentru a calibra înălțimea unui cap de sculă.
Stiluri de vârfuri de ax
Micrometrele vin cu o varietate de vârfuri de ax pentru a face diferite tipuri de măsurători.
Vârf plat: Cel mai comun vârf de micrometru. O suprafață mică și plată pe nicovală și pe ax este proiectată pentru a face contact solid cu o componentă. Vârfurile plate sunt un bun instrument de uz general, permițându-vă să măsurați grosimea într-un anumit punct al componentei fără să vă faceți griji cu privire la deteriorare sau alunecare.
Vârf cu lamă: dacă măsurați o canelură îngustă, veți avea nevoie de un micrometru cu vârf cu lamă, prevăzut cu un vârf cu lamă îngustă care poate intra în spații înguste.
Vârf cu filet de șurub: Acest vârf specializat se potrivește între filetele unui șurub, permițând fusului să măsoare adâncimea acestora.
Vârf cu bilă: Pentru obiectele rotunde, un vârf cu bilă este conceput pentru a realiza un punct de contact precis, pentru o mai mare precizie.
Vârf cu disc: Dacă măsurați un material moale sau flexibil, un vârf cu disc lat poate realiza un contact solid fără a lăsa urme sau a comprima componenta măsurată.
Set universal: Din fericire, nu trebuie să alegeți doar un singur vârf. Seturile de micrometre universale vin cu vârfuri interschimbabile care vă vor permite să folosiți un singur micrometru pentru mai multe tipuri de măsurători.
Găsiți gama și rezoluția potrivite
În continuare, va trebui să alegeți gama – sau dimensiunea – micrometrului de care aveți nevoie.
Cele mai multe micrometre funcționează într-un interval de 25 mm. De exemplu, un micrometru exterior obișnuit va măsura grosimi între 25 și 50 mm. Clema nu este suficient de mare pentru a găzdui un obiect mai gros, iar axul nu se va extinde pentru a măsura grosimi mai mici. Așadar, va trebui să alegeți un micrometru al cărui domeniu de acțiune să se potrivească cu grosimea obiectelor pe care le veți măsura. e important ca domeniul de acțiune să fie apropiat de măsura comună pe care va fi folosit. Dacă intervalul este semnificativ mai mare, atunci va fi nevoie de prea multe reglaje, ceea ce este incomod pentru o muncă precisă.
Micrometrele exterioare oferă, de asemenea, o varietate de adâncimi ale fălcilor pentru a se potrivi în jurul pieselor late. Majoritatea micrometrelor dispun de o adâncime a fălcii de aproximativ un inch, ceea ce înseamnă că puteți face măsurători la 25 mm de la marginea exterioară a obiectului măsurat. Dacă trebuie să faceți măsurători departe spre interiorul unei plăci sau țevi late, micrometrele speciale cu guler reglabil pot fi configurate în lățimi de până la 1000 mm.
Rezoluția și precizia unui micrometru arată cât de fin poate măsura. Majoritatea micrometrelor măsoară la 0.0025 mm, o unitate comună pentru toleranțele de prelucrare și de prelucrare a metalelor. Micrometrele specializate pot face măsurători mai fine. Cele mai precise micrometre exterioare pot măsura cu o precizie de cinci sutimi de milimetru.