160 de percheziții domiciliare în desfășurare în România
În cadrul acestei anchete, începută în urmă cu 6 luni, am descoperit că, din 2017, un grup infracțional organizat a înființat peste 150 de firme fictive și le-a folosit pentru a obține în mod fraudulos finanțare europeană și națională.
Aceste companii au solicitat finanțare publică pentru achiziționarea de echipamente sau bunuri pentru operațiunile de zi cu zi, pe baza unor documente inexacte, incomplete sau false, sau au folosit facturi fictive pentru achiziționarea de mijloace fixe , echipamente sau bunuri. În majoritatea cazurilor, echipamentele sau bunurile enumerate ca achiziționate în cadrul proiectelor nu au fost efectiv achiziționate, aceleași echipamente sau bunuri fiind folosite în mai multe proiecte.
Sumele obținute de la bugetul Uniunii Europene și din bugetul național de către firmele respective erau de regulă retrase în numerar de la bancomate de către diverse persoane din anturajul membrilor grupului organizat, după care le-au fost predate acestora. Ulterior, sumele au fost folosite pentru achizitionarea de bunuri sau servicii in numele altor persoane fizice sau juridice pentru a ascunde originea ilicita.
sursa: Comunicatul Parchetului European