Se pare că fiecare achiziție de uz casnic în aceste zile a fost cumva complicată de preocupările de sănătate, iar ustensilele de gătit nu fac excepție. Articolele de gătit antiadezive precum o oală Tefal, sau cele din aluminiu și chiar din cupru au devenit îngrijorătoare în ultimii ani din cauza tendinței lor de a lăsa urme de substanțe chimice și metale în alimente.
Am analizat tipurile populare de vase de gătit și am enumerat ceea ce ar trebui să știți, pe baza datelor disponibile, a studiilor clinice și a recenziilor utilizatorilor, pentru a face o alegere informată cu privire la vasele de gătit pe care le folosiți pentru a pregăti mâncarea pentru familia dumneavoastră.
Există atât de multe tipuri de ustensile de gătit încât cercetarea produselor poate începe să se simtă ca o gaură neagră nesfârșită de informații. Atunci când alegeți un tip de ustensile de gătit, restrângeți căutarea punându-vă următoarele întrebări:
Cum trebuie să fie curățată?
Articolele de gătit trebuie curățate temeinic de fiecare dată pentru a evita acumularea de bacterii și pentru a reduce riscul de îmbolnăvire prin intermediul alimentelor. Cele mai „sigure” ustensile de gătit din lume vă pot îmbolnăvi în continuare dacă nu sunt curățate corect.
Nevoile de curățare și îngrijire pot fi ușor diferite pentru ustensilele de gătit, în funcție de materialele din care sunt confecționate. Asigurați-vă că știți de ce este nevoie, astfel încât să puteți decide dacă merită pentru dumneavoastră.
Va rezista la utilizarea zilnică?
Nu suntem întotdeauna capabili să investim în vase de gătit de înaltă calitate, cum ar fi o oală Tefal, și asta este în regulă. Uneori, aveți nevoie doar de câteva oale și tigăi accesibile pentru a vă ajuta să treceți peste un sezon în care banii sunt mai puțini.
Puteți reduce uzura vaselor de gătit pentru a le ajuta să reziste ceva mai mult timp, asociindu-le cu ustensilele de gătit potrivite. Un exemplu sunt spatulele și lingurile de gătit din lemn. Ustensilele de gătit din lemn pot reduce șansele de a zgâria straturile antiaderente.
Există riscuri pentru sănătate bazate pe dovezi?
Aceasta este marea întrebare și poate varia în funcție de perspectiva și de istoricul dumneavoastră de sănătate. Dacă știți că aveți o sensibilitate la nichel, este posibil ca opțiunile de vase de gătit „mai sigure”, cum ar fi oțelul inoxidabil și cuprul, să nu vă convină.
Pentru persoanele care au o afecțiune numită hemocromatoză, fonta nu este o opțiune bună, deoarece fierul suplimentar pe care îl adaugă alimentelor ar putea duce la prea mult fier în sistemul lor.
Acest produs a fost fabricat într-un mod etic sau „verde”?
Oalele și tigăile pot reprezenta un pericol semnificativ pentru mediul înconjurător din cauza deșeurilor, atât din cauza modului în care sunt produse, cât și a faptului că multe dintre ele nu rezistă bine și echivalează cu un gunoi nebiodegradabil după câteva utilizări.
Cumpărarea de produse de la companii care sunt transparente în ceea ce privește procesele de fabricație s-ar putea să vă coste mai mulți bani, dar probabil că vă va oferi un produs care va dura.
De exemplu, Tefal a fost unul dintre primii producători care au eliminat PFOA din învelișurile antiaderente, cu peste 10 ani în urmă. Dacă alegeți o oală Tefal, știți că aceste tipuri de vase de gătit sunt testate în mod regulat în laboratoare independente prin proceduri metodologice stricte. Aceste verificări au stabilit în mod repetat absența PFOA din componența materialelor.
În schimb, o oală Tefal folosește învelișul inactiv PTFE. Brandul a fost primul producător care a introdus acest element principal în fabricarea învelișurilor antiaderente, iar Autoritățile de Sănătate Publică din Europa și Statele Unite au demonstrat că PTFE este o substanță inactivă, fără efecte negative asupra sănătății.
Aluminiul este un metal destul de ușor care conduce rapid căldura. De asemenea, este simplu de curățat și foarte ieftin. Depunerile de aluminiu ajung în mâncarea dumneavoastră atunci când gătiți cu acest metal – deși sunt șanse mari să nu le simțiți niciodată gustul. Majoritatea oamenilor consumă între 7 și 9 miligrame de aluminiu în fiecare zi.
Îngrijorarea oamenilor în ultimii ani se concentrează în jurul faptului dacă expunerea la aluminiu din vasele de gătit poate fi legată de dezvoltarea bolii Alzheimer. Aluminiul nu a fost niciodată legat în mod definitiv de boala Alzheimer. Și, potrivit Asociației Alzheimer, există puține șanse ca gătitul zilnic cu aluminiu să joace vreun rol în dezvoltarea acestei afecțiuni.
Dacă optați pentru aluminiu, cel anodizat este cel mai indicat. Articolele de gătit din aluminiu anodizat sunt tratate cu o soluție acidă care schimbă modul în care se comportă metalul.
Aluminiul anodizat este mai ușor de curățat, poate avea calități „antiaderente” și se presupune că nu cauzează scurgerea aluminiului în alimente în măsura în care o face aluminiul obișnuit.
Oțelul inoxidabil este un aliaj metalic care conține, de obicei, fier, crom și nichel. Se numește „inoxidabil” pentru că este rezistent la rugină și coroziune, ceea ce îl face un material excelent pentru a găti.
Oțelul inoxidabil tinde să distribuie căldura în mod uniform pe suprafața sa, ceea ce îl face deosebit de bun pentru gătitul la plită și pentru plăcile de copt plate.
Atâta timp cât înmuiați imediat oțelul inoxidabil și gătiți întotdeauna cu un lubrifiant, cum ar fi spray-ul de gătit, este destul de ușor de curățat. De asemenea, este ieftin în comparație cu alte materiale.
Există puține motive pentru a crede că gătitul cu oțel inoxidabil este dăunător pentru sănătate. Pentru ca oțelul inoxidabil să fie durabil și să reziste la testul timpului, luați în considerare găsirea unor produse care au un miez pe bază de cupru sau aluminiu.