Home » Local » Direcția de Sănătate Publică Județeană Vaslui atrage atenția asupra pericolului de răspândire a virusului polio sălbatic

Direcția de Sănătate Publică Județeană Vaslui atrage atenția asupra pericolului de răspândire a virusului polio sălbatic

Având în vedere atenționările OMS transmise către Centrului Național de Supraveghere și Control A Bolilor Transmisibile, privind pericolul de răspândire a virusului polio sălbatic (WPV) și/sau derivat din vaccin (cVDPV),  Direcția de Sănătate Publică Județeană Vaslui recomandă cetățenilor următoarele măsuri de prevenire a efectelor asupra stării de sănătate:

  1. Se recomandă vaccinarea antipolio pentru persoanele care călătoresc DIN și SPRE țările infectate cu WPV (Afganistan, Malawi, Mozambique și Pakistan), cVDPV1 (Madagascar), cVDPV3 pentru cetățenii rezidenți ai acestor state sau vizitatorii pe termen lung, (> 4 săptămâni) care nu au fost vaccinați antipolio în ultimele 12 luni. Vaccinarea se face cu 4 săptămâni înaintea călătoriei sau în cazuri de urgență, chiar înaintea acesteia. Vaccinarea va fi consemnată în certificatul internațional de vaccinare și trebuie să însoțească documentele de călătorie.

Aceste persoane pot să nu aibă dreptul să părasească teritoriul acestor țări indiferent de punctul de frontieră (rutier, naval, aerian) fără documente prin care se atestă vaccinarea antipolio și autoritățile lor de graniță au dreptul să interzică plecarea.

Pentru evitarea acestor situații, cetățenilor din țările respective care solicită viza pentru Romania li se poate cere certificatul de vaccinare internațional, pe care este notificată vaccinarea antipolio.

  1. Vaccinarea antipolio este încurajată pentru persoanele care călătoresc DIN și SPRE țările infectate cu cVDPV2 (Afganistan, Benin, Buekina Faso, Cameroon, Republica Central Africană, Ciad, Coasta de fildeș, Republica Democrată Congo, Dijbouti, Egipt, Eritrea, Etiopia, Gambia, Ghana, Guinea, Guinea Bissau, Liberia, Mauritania, Mozambique, Niger, Nigeria, Pakistan, Senegal, Sierra Leone, Somalia, Togo, Ucraina, Uganda și Yemen) pentru cetățenii rezidenți ai acestor state sau vizitatorii pe termen lung, (> 4 săptămâni) cu 4 săptămâni înaintea călătoriei și care nu au fost vaccinați antipolio în ultimele 12 luni sau în cazuri de urgență chiar înaintea plecării. Vaccinarea va fi consemnată în certificatul internațional de vaccinare și trebuie să însoțească documentele de călătorie.

Lista țărilor pentru care se cere vaccinarea antipolio se actualizează periodic de către OMS.

About Axinte Radu Alexandru

%d blogeri au apreciat: