Home » Local » Mâncare expirată, produse alimentare depozitate la întâmplare etc. Într-un an, vasluienii au făcut doar 8 reclamații la Protecția Consumatorilor

Mâncare expirată, produse alimentare depozitate la întâmplare etc. Într-un an, vasluienii au făcut doar 8 reclamații la Protecția Consumatorilor

Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC)  Vaslui  a finalizat în perioada 01.06.2021 – 31.05.2022 mai multe cotroale pe segmentul serviciilor de alimentație publică. Astfel, numărul de controale efectuate este de114, iar numărul de procese verbale cu amendă aplicată se ridică la 108, în valoare de 169.000 lei.

Sebastian Zărnescu, comisar în cadrul CJPC Vaslui, a precizat că valoarea mărfurilor comunitare neconforme oprite definitiv de la comercializare este de 2.143 lei. De asemenea, în aceeași perioadă totalul sancțiunilor aplicate este de 228 de lei, fiind întregistrate doar opt reclamații.

„Atât în anul 2021 cât și în anul 2022, s-au efectuat acţiuni de control pe această tematică și deficiențețe constatate au fost: prestarea serviciilor de alimentaţie publică în spaţii neautorizate; servirea de preparate culinare cu data limită de consum/data durabilității minimale expirată, precum și nerespectarea conditiilor de depozitare, păstrare şi expunere la comercializare a produselor alimentare; depozitări direct pe paviment, la temperatura mediului ambiant”, a explicat Sebastian Zărnescu.

Alte deficiențe vizează utilizarea de loturi de materii prime nesigure în prestarea de servicii de alimentaţie publică (cu data limită de consum depăşită, cu modificări organoleptice, fără elemente de identificare– caracterizare din care să reiasă încadrarea în termenul de valabilitate); modificarea stării termice iniţiale fără ca operatorul economic să fie autorizat în acest sens (achiziționarea de produse în stare refrigerată, porționarea acestora urmată de congelare pentru păstrare o perioadă mai mare); preparare preliminară a cărnii prin fierbere/prăjire, congelare și utilizare numai la momentul servirii preparatelor culinare în care se înglobează porțiile de carne respective.

(Dănuț CIOBANU)

 

 

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*