Home » Local » Piața muncii, în ruină! Cea mai căutată meserie din județul Vaslui este agent de pază! Personalul calificat a emigrat de mult

Piața muncii, în ruină! Cea mai căutată meserie din județul Vaslui este agent de pază! Personalul calificat a emigrat de mult

de Dănuț CIOBANU 

Piața forței de muncă din județul Vaslui este în picaj. Cu toate că mulți agenți economici au nevoie de personal calificat, forța de muncă specializată a migrat în străinătate sau în alte județe ale țării. Prin urmare, s-a ajuns ca la Forțele de Muncă Vaslui cea mai solicitată meserie să fie cea de agent de pază. În paralel, școlile au active catedre care nu au nicio legătură cu realitățile economice locale. Județul Vaslui are la această dată un număr total de 8.628 de șomeri.

Semnele pe care economia locală le transmite pe piața muncii sunt destul de îngrijorătoare. În prezent, cea mai căutată meserie în județul Vaslui este cea de agent de pază. Marian Roșca, directorul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Vasluia, spus că agenții de pază sunt cei mai solicitați, după care urmează alte meserii cum ar fi tranșatori, femei de servici și electricieni.

„În cazul electricienilor, de circa 10 ani nu s-au mai făcut cursuri de formare. Noi am reușit să le organizăm acum în Vaslui și Bârlad. Această calificare constă într-o partea practică și nu prea vrea nimeni să își pună la dispoziție firma să facem practică. În sistemul școlar nu există profilul de electrician”, a spus Marian Roșca.

Ionel Constantin, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Vaslui, a spus că, în ultima perioadă, a avut discuții cu reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) pentru a veni în întâmpinarea cererii mediului economic. Din anul trecut, oamenii de afaceri participă în consiliile școlare pentru numirea directorilor, iar vocea antreprenorilor a fost ascultată.

„Acei oameni de afaceri care merg în consiliile școlare trebuie să fie capabili să ceară ce forță de muncă doresc, iar ISJ-ul să impună aceste cerințe școlilor, liceelor agricole, școlilor profesionale care sunt goale, goale! Toată lumea visează să aibă copiii cel puțin doctori. Nu merge oameni buni! Nu toți pot fi cu facultate”, a explicat Ionel Constantin.

În prezent, piața forței de muncă din județul Vaslui se găsește într-o situație mai proastă decât oricând. Chiar dacă agenții economici au nevoie de personal calificat, pe piață nu există o astfel de ofertă. Mulți antreprenori se plâng de slaba calificare a forței de muncă.

„Multe școli sunt interesate să își păstreze catedrele pe care le au. Ei trebuie să desființeze unele catedre și să înființeze alte catedre atât de necesare paletei de meserii la nivelul județului nostru. Am discutat acest lucru și sunt de acord inspectorii. Sigur, ca orice lucru nou se face mai greu. Eu îi înțeleg și pe ei”, a mai adăugat Constantin.

Județul Vaslui are la această dată un număr total de 8.628 de șomeri, ceea ce înseamnă o rată a șomajului de 6,41%. Din totalul șomerilor întregistrați la AJOFM Vaslui, 6.057 sunt șomeri indemnizați, iar 7.971 sunt șomeri neindemnizați. În mediul rural există un număr total de 7.583 de șomeri, în timp ce în mediul urban sunt înregistrați doar 1.045 de șomeri.

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*