Home » Local » Pe absolvenți îi așteaptă o indemnizație de șomaj de 262 de lei! Tinerii stau cu bagajele făcute

Pe absolvenți îi așteaptă o indemnizație de șomaj de 262 de lei! Tinerii stau cu bagajele făcute

de Dănuț CIOBANU 

Absolvenții care în aceste zile se înscriu la Forțele de Muncă Vaslui vor primi o indemnizație de șomaj de numai 262 de lei! Tinerii încazează cel mai mic șomaj din cauză că nu au un stagiu de cotizare. Pentru a primi această indemnizației, absolvenții trebuie să se înregistreze până în data de 26 iulie. Pentru a nu trăi lunar cu acești bani, tinerii au în față mai multe opțiuni. Să se înscrie la o facultate, să se angajeze sau să plece ma muncă în străinătate.

Absolvenţii promoţiei 2022 sunt așteptați în aceste zile să fie luați în evidență de către Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă  (AJOFM) Vaslui. Anual, peste 100 de tineri se înscriu ca  persoane în căutarea unui loc de muncă pentru a beneficia de indemnizație de șomaj. În acest an, indemnizația pentru absolvenți va fi în valoare de 262 de lei, adică 50% din Indicatorul Social de Referință (ISR) care este în valoare de 525,5 lei.

Marian Roșca, directorul AJOFM Vaslui, a precizat că pentru persoanele care lucrează indemizația de șomaj se calculează în funcție de perioada de cotizare. Indemizație pentru șase luni la o cotizație de un an; 9 luni de șomaj pentru o cotizație de cinci ani; 12 luni de șomaj pentru un stagiu de cotizare de peste zece ani. La calcularea indemnizației de șomaj pentru cei care au lucrat se ține cont și de valoarea ISR.

Absolvenții promoția 2022 de faptul că data absolvirii studiilor în conformitate cu prevederile legale este 27 mai 2022, iar în termen de 60 de zile de la absolvire  sunt aşteptaţi să se înregistreze în evidenţa AJOFM Vaslui pentru a beneficia servicii personalizate în vederea integrării pe piaţa forţei de muncă.

Absolvenţii de liceu, indiferent dacă au promovat sau nu examenul de Bacalaureat, sunt așteptați să se înregistreze în evidența AJOFM Vaslui până la data de 26.07.2022 inclusiv. Elevii care nu au situaţia școlară încheiată la toate materiile, se pot înregistra în evidențele agenției în termen de 60 de zile de la data promovării examenului de corigență, data înscrisă în adeverinţa eliberată de instituţia de învăţământ.

Din nefericire, exodul populației tinere din comunitățile locale continuă și în acest an la un nivel îngrijorător.

„Tinerii sunt cu bagajele făcute, lucru care mă întristează. La noi este o zonă de unde, sincer, nu a fost o afluență foarte mare. Ne pare rău că pleacă tinerii și o parte nu se mai întorc. Aceasta este o problemă majoră și guvernanții ar trebui să se gândească și să găsească soluții. În zona noastră nu există oportunități pentru foarte multe locuri de muncă”, a spus Ioan Dorobanțu, primarul comunei Bogdănești.

Județul Vaslui are la această dată un număr total de 8.628 de șomeri, ceea ce înseamnă o rată a șomajului de 6,41%. Din totalul șomerilor întregistrați la AJOFM Vaslui, 6.057 sunt șomeri indemnizați, iar 7.971 sunt șomeri neindemnizați. În mediul rural există un număr total de 7.583 de șomeri, în timp ce în mediul urban sunt înregistrați doar 1.045 de șomeri.

 

 

 

 

 

 

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*