Home » National » Gazprom oprește fluxul de gaze rusești către Europa prin conducta Nord Stream 1 pentru lucrări de întreținere

Gazprom oprește fluxul de gaze rusești către Europa prin conducta Nord Stream 1 pentru lucrări de întreținere

Gazprom oprește astăzi livrările de gaze către Europa prin conducta Nord Stream 1, principalul gazoduct care transportă gazele rusești până în Germania. Totodată, la începutul lunii iunie, Gazprom a întrerupt livrările de gaze naturale către Orsted (Danemarca) şi Shell Energy, care furnizează o parte din gaze Germaniei.

Conducta de 1.200 km are o capacitate de a transporta 55 de miliarde de metri cubi, adică jumătate din consumul anual de gaz al Germaniei. Cea mai mare cantitate rămâne în Germania, dar o parte este distribuită ulterior către vestul și sudul Europei.

Perioada anuală în care compania rusească efectuează lucrările de întreținere ale Nord Stream 1 începe astăzi, 11 iulie, și este programată să ia sfârșit pe 21 iulie. De obicei, această sistare trece neobservată, dar este resimțită de comercianți și de industria combustibililor fosili. În acest an însă, din cauza războiului și a sancțiunilor impuse Rusiei, statele membre UE se tem că Gazprom ar putea prelungi această perioadă, sau chiar să declare suspendarea pe termen nelimitat a exporturilor. Ministrul Finanțelor din Germania, Robert Habeck, a subliniat că extinderea acestei perioade trebuie luată serios în considerare.

Există totuși și alte gazoducte de mari capacități către Europa, dar fluxurile au scăzut treptat, mai ales după ce Ucraina a oprit o rută de tranzit de gaze în luna mai, pe fondul “unor interferențe” din partea trupelor militare rusești. În același timp, Rusia a oprit complet livrările de gaze către unele țări europene care au refuzat să plătească în ruble contravaloarea cantității livrate.

Sura: Reuters

About Axinte Radu Alexandru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*