Home » Agricultura » Scumpirea cartofilor, noi oportunități de afaceri! Fermierii vasluieni se orientează spre cultura cartofului

Scumpirea cartofilor, noi oportunități de afaceri! Fermierii vasluieni se orientează spre cultura cartofului

Fermierii din județul Vaslui sunt interesați de ajutorul de minimis pentru susținerea producției de cartofi. În ultimele zile s-au încris în program doi fermieri și sunt și alte persoane interesate de aceast program de sprijin.

Până la data de 15 iulie se pot depune cereri pentru obținerea ajutorului de minimis în valoare de 200 euro/hectar. Ceririle de înscriere în program se pot depune atât la sediul Direcției pentru Agricultură Județeană (DAJ) Vaslui, cât și prin mijloacele ectronice și/sau poștă/curierat.

„În județul Vaslui nu este o tradiție de cultivare a cartofilor pe terenuri extravilane, pentru ca apoi producția să fie comercializată în piețele agroalimentare. Cartofii care se cultivă în gospodăriile țărănești sunt mai mult pentru autoconsum. Avem doi fermieri din Poienești și Ivănești care s-au înscris în acest program”, a spus Gigel Crudu, directorul DAJ Vaslui.

Prevederile schemei de ajutor de minimis se aplică pentru culturile de cartof de consum, următoarelor categorii: producătorilor agricoli persoane fizice care dețin atestat de producător; producătorilor agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale; producătorilor agricoli persoane juridice. Valorificarea producției de cartof de consum se face până cel târziu la data de 29 noiembrie inclusiv a anului de cerere.

„Pentru a fi eligibili la acordarea ajutorului de minimis pentru producția de cartof de consum, beneficiarii trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele criterii de eligibilitate: să solicite ajutorul de minimis; să utilizeze o suprafață cultivată cu cartof de consum de minimum 0,3 ha inclusiv, marcată la loc vizibil cu o placă indicator/exploatație; să obțină o producție de minimum 15 tone/ha de pe suprafața prevăzută, din care să comercializeze cel puțin 6 tone/ha până la data de 29 noiembrie a anului de cerere”, a precizat Gigel Crudu.

(Dănuț CIOBANU)

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: