Home » Local » Dispută între transportatorii locali! Licitațiile de atribuire se vor face pe câte un singur traseu

Dispută între transportatorii locali! Licitațiile de atribuire se vor face pe câte un singur traseu

de Dănuț CIOBANU 

Schimbarea modalității de atribuire a traseelor pentru transportul public județean a provocat disensiuni în rândul operatorilor locali. Transportatorii mari au precizat că licitarea pe grupe de trasee este mai avantajoasă și stopează circulația pe trasee a unor ciurucuri de mașini. În schimb, transportatorii mici au spus că preferă atribuirea pe câte un singur traseu, pentru că așa se încurajează concurența. Consilierii județeni au aprobat a doua variantă de atribuire pe loturi formate din câte un singur traseu.

Consiliul Județean (CJ) Vaslui a aprobat o hotărâre extrem de importantă pentru transportatorii locali. Este vorba despre modificarea și completarea hotărârii CJ Vaslui nr. 210/2021 privind aprobarea studiului de oportunitate, a modalităţii de atribuire a serviciului public de transport judeţean de persoane prin curse regulate și a documentaţiei de atribuire a contractului de delegare a gestiunii serviciului public de transport judeţean de persoane prin curse regulate pentru perioada 2022-2032.

La sfârșitul anului trecut, consilierii locali au aprobat o hotărâre potrivit căreia atribuirea contractului de delegare a gestiunii serviciului public de transport judeţean de persoane prin curse regulate se făcea pe grupe de trasee.

Ulterior, în baza sesizărilor formulate în scris de către operatorii de transport s-a propus atribuirea contractului de delegare a gestiunii serviciului public de transport judeţean pe loturi formate din câte un singur traseu, în scopul asigurării unui climat concurențial.

Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui, a spus că s-a răzgândit în ceea hotărârea adoptată la finalul anului trecut și a optat pentru această hotărâre prin care serviciul public de transport persoane prin curse regulate să se facă pe loturi formate din câte un singur traseu.

O parte din transportatorii prezinți la ședința CJ Vaslui au luat cuvântul și au precizat că atribuirea pe grupe de trasee era mult mai bună.

„În hotărârea din luna decembrie 2021 am avut stabilite niște criterii de calificare. Acum au posibilitatea să liciteze transportatorii care au niște ciurucuri de mașini, care periclitează siguranța călătorilor. Să nu facem o greșeală. Totul este foarte scump: carburat, piesele etc. Noi trebuie să căutăm siguranța călătorului”, a spus unul din transprotatori.

Un al transportator a spus că este de acord cu modificarea modalității de atribuire a traseelor, pentru că pot participa la licitații și transportatorii mai mici.

„Prin hotărârea din decembrie a anului trecut se restrângea concurența, participarea la licitații. Atunci când sunt mai mulți concurenți sunt mai multe oferte financiare”, a spus transportatorul.

Marius Arcăleanu, consilier PNL, a spus că transportatorii trebuie ascultați și îi sprijină atât pe transportatorii mari, cât și pe cei mai mici care doresc să se dezvolte.

„Văd o dispută între transportatorii mari și cei mici. Noi trebuie să oferim un transport de calitate, cu mașini moderne, la un preț normal”, a spus Arcăleanu.

 

 

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: