Home » Administratie » Primarii așteaptă! Vasluiul nu se află pe lista județelor cu proiectele finanțate prin Programul „Anghel Saligny”

Primarii așteaptă! Vasluiul nu se află pe lista județelor cu proiectele finanțate prin Programul „Anghel Saligny”

 

Ministerul Dezvoltării nu a definitivat nici până la această dată lista obiectivelor finanțate prin Programul Național de Investiții (PNI) „Anghel Saligny” pentru județul Vaslui. Printre județele în care a fost finalizată această listă se numără Arad, Argeș, Brașov, Călărași, Tulecea, Gorj, Brăila etc.

Județul Vaslui a primit în total pe acest program suma de 1.466.217.476 lei, din care suma de 837.838.558 pentru drumuri și poduri și 628.378.918 pentru apă și canalizare.

De altfel, o altă temere a primarilor a fost legată de graficul de implementare a acestor investiții. Dacă fondurile sunt alocate cu întârziere, înseamnă că semnarea contractelor de finanțare se va prelungi până la sfârșitul anului, urmând ca abia din anul viitor să se înceapă efectiv lucrările.

„Vedem că lungesc acest program. Un primar nou îi trece mandatul și nu mai face nimic în comunitate”, a explicat Neculai Moraru, primarul comunei Fălciu.

Programului „Anghel Saligny” are un buget alocat pentru următorii șapte ani de 50 miliarde de lei și vizează investiții în dezvoltarea infrastructurii. Programul va funcționa pe modelul PNDL cu câteva diferențe privind depunerea proiectelor, realizarea investițiilor, decontarea cheltuielilor. Ca și categorii de obiective finanțate este vorba despre infrastructura tehnico-edilitară: drumuri, poduri, podețe, variante ocolitoare, apă și canal, infrastructura de distribuție a gazelor naturale, racordul la sistemul de transport al gazelor.

„Criteriile de selectare care au fost luate în considerare la alocarea sumelor au fost numărul de unități administrativ-teritoriale dintr-un județ, numărul de locuitori, ponderea localităților (UAT) unde gospodăriile nu sunt racordate la rețeaua de distribuție a gazelor naturale și impozitul pe venit colectat”, a spus Cseke Attila, ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației.

(Dănuț CIOBANU)

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: